Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
10+ pomysłów na dania z pieczarkami w roli głównej
Trzeba przyznać, że pieczarki to grzyby często niedoceniane. Czy słusznie? Może jednak warto zrobić dla nich miejsce w naszej codziennej diecie? Ich walory smakowe co prawda nie należą do zachwycających, ale wbrew obiegowej opinii kryją w sobie sporo wartości odżywczych. Czytaj dalej i dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne płyną z ich spożywania oraz jak przemycić je w diecie.
Ile pieczarek produkuje się w Polsce?
Czy wiesz, że Polska jest w gronie największych producentów pieczarek w skali zarówno europejskiej, jak i światowej? Pieczarkarnie w Polsce łącznie produkują nawet 300 tysięcy ton tych grzybów uprawnych rocznie! Co ciekawe, pieczarki w naszym kraju, nawet te uprawiane przemysłowo, są zbierane ręcznie (w przeciwieństwie do innych krajów europejskich), a do sklepów trafiają w przeciągu dwóch dni od daty zbioru.
Wartości odżywcze w pieczarkach
Wbrew opiniom, że pieczarki to grzyby o niewielkich wartościach odżywczych, są one świetnym źródłem przeciwutleniaczy i witamin z grupy B! Ale to nie wszystko! Regularne spożywanie pieczarek ma działanie przeciwnowotworowe, normuje poziom glukozy, a nawet obniża poziom cholesterolu LDL (niekorzystnego). Świetnie wpływają także na nasz układ odpornościowy oraz działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Co ważne dla osób dbających o masę ciała, pieczarki są niskokaloryczne. Można je spożywać na surowo, o ile nie cierpimy na problemy trawienne.
Jakie dania można przygotować z pieczarek?
Wykorzystanie pieczarek w kuchni może być naprawdę różnorodne. Nadają się bowiem jako dodatek do jajecznicy bądź śniadaniowego omleta, a równie często z pieczarek przygotowuje się sos do mięs. Popularnym rozwiązaniem jest też faszerowanie pieczarek!
Z pieczarek możesz wyczarować danie na każdą okazję. Oto nasze propozycje przystawek z wykorzystaniem tego właśnie rodzaju grzybów:
pasztet pieczarkowy
pieczarki w śmietanie
pieczarki marynowane
pieczarki faszerowane
jajka faszerowane pieczarkami
pieczarkowe paszteciki
sałatka z pieczarek
pieczarki w cieście
A jeśli masz ochotę na bardziej treściwe danie obiadowe z pieczarkami w roli głównej, rozpatrz następujące możliwości:
krokiety z pieczarkami
zupa krem z pieczarek
pierś z kurczaka z pieczarkami
gulasz wieprzowy z pieczarkami
kapusta z pieczarkami
zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
mielone z pieczarkami
łazanki z kapustą i pieczarkami
kotleciki z soczewicy i pieczarek
Pozostaje jeszcze pytanie, czym faszerować pieczarki. Pomysłów jest nieskończenie wiele, jednak my proponujemy przygotować w swoim domu pieczarki faszerowane mięsem mielonym! Oto przepis:
Przygotuj 300g mielonego mięsa, 600g dużych pieczarek, cebulę, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, pół szklanki startej mozarelli, przyprawy według uznania, tłuszcz do smażenia.
Piekarnik rozgrzej (góra-dół, bez termoobiegu) do 180 stopni. Umyj pieczarki. Odetnij nóżki, a następnie drobno je posiekaj. Pokrój drobno także cebulę i podsmaż oba składniki na rozgrzanym oliwie/maśle/oleju.
Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i podsmażone nóżki pieczarek z cebulą.
Nałóż farsz do kapeluszy, ułóż pieczarki na blasze, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Następnie otwórz piekarnik, posyp pieczarki mozarellą i piecz jeszcze 12 minut.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana