Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
3 pomysły na makaron w śródziemnomorskim stylu
Kuchnia naszych śródziemnomorskich sąsiadów z kontynentu jest smaczna, aromatyczna i zdrowa. Dania wspaniale wyglądają na talerzu dzięki temu, że w przepisach nie brakuje świeżych warzyw i ziół, których barwy są zawsze milsze dla oka i brzucha. Pięknie prezentujące się kolorowe dania z pewnością zachwycą gości wizualnie i pozwolą im cieszyć się wspaniałą i pyszną ucztą przy stole. Inspiracje kulinarne znajdziesz poniżej.
Makaron tagliatelle z pomidorami, oliwkami i serem feta
Makaron tagliatelle jest jednym z ulubionych makaronów tej kuchni. Połączenie go z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi to strzał w dziesiątkę. Przełamujące smak przyprawy to świeży tymianek, czosnek i papryka chili. Papryczkę, czosnek i pomidory należy krótko podsmażyć na patelni pokropionej oliwą. Po dodaniu makaronu danie warto udekorować przyprawami i pokruszonym serem feta. Z pomidorkami idealnie komponuje się delikatna oliwa oraz wyraziste w smaku czarne oliwki. Zadbaj o to, aby były one dobrej jakości, jędrne i smaczne. Takie oliwki oraz inne produkty odpowiednie do przygotowywania posiłków kuchni śródziemnomorskiej znajdziesz w sklepie Oliwki etc w Warszawie.
Makaron z sosem śródziemnomorskim z warzyw
Ten przepis jest pełen sezonowych warzyw. Sos należy przygotować z przesmażonych i pokrojonych w kostkę: cukinii, bakłażana, czerwonej papryki, pomidorów, marchewki i cebuli. Aby uzyskać ostrzejszy smak, warto dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie warzywa należy zmiksować z dodatkiem soli i pieprzu. To danie podaje się z dowolnym makaronem ugotowanym al dente. Możesz urozmaicić potrawę, dodając do niej makaron z zielonego groszku lub pełnoziarniste spaghetti. Dla dekoracji na wierzch można położyć listki bazylii i czarne oliwki.
Makaron śródziemnomorski z serem pecorino
Kuchnia śródziemnomorska to także doskonałe w smaku sery. W tym przepisie użyty został aromatyczny ser pecorino. Makaron rurki należy ugotować al dente. Do niego dodaje się podsmażone na oleju pomidory z puszki, czerwoną cebulę, cukinię i białą kiełbasę. Warto dodać rozdrobniony czosnek. Wierzch potrawy można posypać natką pietruszki lub liśćmi świeżej bazylii. Celebruj wyjątkowe chwile w gronie najbliższych, proponując im specjały kuchni śródziemnomorskiej z makaronem w roli głównej!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana