6 powodów, dla których warto jeść borówki amerykańskie

6 powodów, dla których warto jeść borówki amerykańskie

Owoce jagodowe (do których należą m.in. borówki amerykańskie) mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego, są one bowiem niskokaloryczne, korzystne dla zdrowia, a przede wszystkim… smaczne niczym cukierki! Tym bardziej cieszy, że sezon na borówki trwa od lipca aż do września. Przeczytaj artykuł, poznaj właściwości, najpopularniejsze odmiany i przepisy z zastosowaniem borówek!

Pochodzenie i odmiany borówki amerykańskiej

Pyszne owoce borówki amerykańskiej pochodzą z Ameryki Północnej. Roślina ta w Europie znana jest od połowy XVIII wieku, kiedy to w roku 1753 roku opisał ją Karol Linneusz. Czy wiesz, że Polska jest obecnie na trzecim miejscu na świecie pod względem wielkości upraw i zbiorów borówki, zaraz za USA i Kanadą? Hurtownie owoców i warzyw proponują owoce borówki amerykańskiej w wielu odmianach:

  • Bluecrop – najpopularniejsza odmiana jaką można spotkać na plantacjach, z jednego krzewu można bowiem zebrać nawet 9kg owoców!

  • Early Blue – jest lubiana przez plantatorów, ponieważ owocuje stosunkowo najwcześniej w porównaniu z innymi odmianami

  • Duke – jedna z popularniejszych odmian w Europie, polecana do uprawiania w ogrodach

  • Chandler – ma wyjątkowo duże, soczyste owoce, z jednego krzewu można uzyskać od 6 do 8 kg borówek

Jakie są właściwości borówki amerykańskiej?

Warto wiedzieć, że te małe fioletowe owoce kryją w sobie mnóstwo korzystnych dla naszego zdrowia składników:

Duża zawartość antyoksydantów (większa niż np. w czerwonym winie) przeciwdziała namnażaniu się wolnych rodników, co z kolei opóźnia proces starzenia się organizmu.

Flawonoidy skutecznie wspierają procesy poznawcze u osób starszych, poprawiają pamięć, zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.

Antocyjany zmniejszają ryzyko zawału serca, zapobiegają chorobom układu krwionośnego (m.in. chorobie wieńcowej) poprzez redukcję poziomu cholesterolu LDL (niepożądanego) i podwyższenie poziomu cholesterolu HDL (korzystnego).

Jak przedstawia się zależność borówka amerykańska a cukrzyca? Diabetycy nie tylko mogą jeść borówki amerykańskie, ale też jest to wskazane, ponieważ ich spożywanie poprawia wiele parametrów. Przykładowo poprawiają wrażliwość insulinową, polepszają stężenie glukozy na czczo, obniżają poziom trójglicerydów. Spożywanie borówek jeszcze lepsze efekty daje w połączeniu z dietą niskotłuszczową.

Sok z borówek amerykańskich świetnie sprawdza się w profilaktyce antynowotworowej, jego regularne spożywanie przeciwdziała rozwojowi nowotworów m.in. macicy, piersi, tarczycy, wątroby, przewodu pokarmowego czy płuc.

Co ciekawe, antocyjany korzystnie wpływają także na nasz wzrok: wspierają prawidłowe widzenie o zmierzchu (z tego względu są polecane kierowcom i pilotom), a także wspomagają mikrokrążenie w gałce ocznej, są pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka, zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.

Co można zrobić z borówki amerykańskiej?

Sok z borówek amerykańskich to świetny pomysł na dostarczenie sobie witamin w zimie.

Potrzebujesz: 1,5 kg borówek, 300g cukru, słoiki do wekowania

Borówki umyj, odsącz, zasyp cukrem i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia napełnij wcześniej wyparzone słoiczki borówkami i zakręć. Umieść słoiki w garnku, zalej je wodą trochę powyżej połowy wysokości garnka i gotuj przez 15 minut. Następnie wyjmij słoiki z garnka, postaw do góry dnem i daj im czas na przestygnięcie. Przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu.

Dla osób pełnoletnich ciekawym pomysłem na wykorzystanie fioletowych owoców może być… nalewka z borówek amerykańskich.

Potrzebujesz: 2,5 kg borówki amerykańskiej, 500 g cukru, litr wody, litr spirytusu 95%

Umyte borówki umieść w dużym słoju i zasyp cukrem. Słoik zakręć i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Kiedy owoce puszczą sok, alkohol rozcieńcz wodą i dodaj do słoja. Całość pozostaw w temperaturze pokojowej na około miesiąc. Wtedy oddziel owoce od płynu i pozostaw je w innym zamkniętym naczyniu, aby dobrze je odsączyć. Po kilku dniach odzyskany z owoców płyn dodaj do nalewki. Całość przefiltruj przy pomocy worka do filtracji nalewek i pozostaw w słoju lub rozlej do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po ok. 5 miesiącach od nastawienia.

Koniecznie wypróbuj ciasto z borówkami!

Potrzebujesz: 3 jajka, borówki (około 250g), cukier (pół szklanki), olej (pół szklanki), mąka pszenna (2 szklanki), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), gęsty jogurt naturalny (350g)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, miksuj minimum przez 5 minut. Dodaj olej, miksuj przez pół minuty, następnie dodaj jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką do połączenia składników. Wlej do foremki (najlepiej 20x32cm), na wierzchu rozłóż borówki. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.