Artykuł sponsorowany

Bioprotekcja mleka - najważniejsze informacje

Bioprotekcja mleka - najważniejsze informacje

Tajemniczo brzmiąca bioprotekcja mleka, ale również sera, jest bardzo ważnym działaniem mającym na celu przedłużenie świeżości oraz zminimalizowanie namnażania się niepożądanej mikroflory. Jest to naturalna ochrona przed psuciem się mleka i nie tylko. Wykorzystuje się kultury bakterii, które nie tylko chronią, ale podkreślają też smak, aromat np. serów jednocześnie pozytywnie wpływając na zdrowie człowieka. Co warto wiedzieć o bioprotekcji mleka?

Bioprotekcja mleka – podstawowe informacje

Czasami niektórzy twierdzą, że ludzie żyją po to, by jeść… Bez względu na to, ile prawdy jest w takim stwierdzeniu, prawdą jest to, że jedzenie zdecydowanie jest ważne. Dzięki niemu dostarczamy sobie niezbędnych składników do  prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Coraz więcej uwagi poświęcamy też na wybieranie zdrowych, jak najmniej przetworzonych produktów, które są smaczne i dodatkowo z całkiem długim terminem do przydatności do spożycia. W pierwszym momencie połączenie takie może się wydawać nieosiągalne. Na szczęście, w przypadku niektórych produktów tak nie jest. Przykładem jest bioprotekcja mleka, gdzie do mleka lub produktów z niego powstających dodawane są odpowiednie kultury bakterii. Ich działanie polega na wypieraniu niepożądanych mikroorganizmów, uniemożliwianiu rozprzestrzeniania się niechcianych bakterii oraz atakowaniu ich. Nie odnosi się to tylko do bakterii, ale również do niechcianego namnażania się i działania drożdży lub pleśni.

Bioprotekcja mleka i jej wpływ na zdrowie

Wspomniane dobre kultury bakterii, które stanowią naturalny konserwant nie tylko chronią. Wiedzą o tym w firmie Tomlab oferującej testy do badania mleka oraz  specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii do serów. Nie można zapomnieć o pozytywnym wpływie fermentowanych produktów mlecznych na nasz organizm. W ogóle mleko i jego przetwory powinny być spożywane ze względu na zawartość wapnia, witamin i składników mineralnych. Niektóre produkty, jak np. jogurty mają również działanie probiotyczne (muszą być wyraźnie opisane jako probiotyczne). Dzięki spożywaniu takich produktów wzmacnia się naturalna odporność, usprawnia się wchłanianie np. wapnia, neutralizuje się niekorzystny wpływ antybiotykoterapii. Wspomagają również walkę z alergiami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.