Artykuł sponsorowany

Co nie powinno znaleźć się w składzie bulionu?

Co nie powinno znaleźć się w składzie bulionu?

Bulion to prawdziwa bomba witaminowa. Bez względu na to, czy gotujemy wołowy, drobiowy i warzywny, w każdym z nich znajdziemy składniki, które są niezbędne do codziennego funkcjonowania organizmu. Niestety, przez brak czasu często zdarza nam się kupić gotowe produkty, które mają więcej konserwantów, niż składników odżywczych. Jak brzmi zatem bulionowa czarna lista? Jakie składniki na pewno nie powinny się znaleźć w składzie dobrego bulionu?

Dlaczego warto jeść bulion wołowy?

Zacznijmy może od korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie bulionu wołowego. Bulion na kościach pozwala odpocząć jelitom, ponieważ jest on łatwy do strawienia oraz wykazuje działanie łagodzące na ich ściany. Poleca się go także osobom z różnymi schorzeniami, takimi jak wrzody czy stany zapalne; dzieje się to dzięki żelatynie, która wpływa regenerująco na wyściółkę jelita, przyczynia się do zmniejszenia nietolerancji pokarmowych oraz powoduje zwiększenie produkcji prozdrowotnych bakterii w jelicie. 

Tych wszystkich prozdrowotnych właściwości nie mają z pewnością buliony kupione w sklepie. Zawierają one takie składniki jak wzmacniacze smaku, olej palmowy czy konserwanty, które mają negatywny wpływ na nasz organizm. 

Idealny bulion wołowy - czyli jaki?

Idealny bulion wołowy to taki z użyciem świeżych warzyw - ich akurat nie powinno się żałować; im więcej warzyw, tym lepiej. Do bulionu wołowego świetnie sprawdzi się także czosnek oraz papryka chipotle. Nadaje ona niepowtarzalnej głębi i lekkiej ostrości, dzięki czemu nasz rosół nie smakuje jak pierwszy lepszy, robiony w niedzielne przedpołudnie. Co zaś tyczy się mięsa: lepiej postawić na jakość, niż na ilość. Mięso złej jakości od razu da się wyczuć, jest ono w stanie zepsuć całe danie. Najlepiej korzystać z mięs z hodowli ekologicznych, albowiem tylko wtedy możemy mieć pewność, że zwierzęta żyły w komfortowych warunkach.

A co mają zrobić osoby, które nie mają czasu na gotowanie bulionu? Mówi się, że porządny bulion powinien się gotować nawet 48 godzin. Jedną z opcji jest zakupienie naturalnego bulionu wołowego firmy Good Jo, który jest doskonałym źródłem kolagenu i witamin. Może być to szczególnie ważne dla osób na diecie i ćwiczących na siłowni, albowiem kolagen to jeden z podstawowych budulców mięśni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.