Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy barwniki spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?
Coraz większa liczba konsumentów, szczególnie w dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego stylu życia i wpływu diety na samopoczucie, zadaje sobie pytanie, czy dodatki do żywności mogą mieć jakiś wpływ na funkcjonowanie ich organizmu. Jednymi z nich są barwniki spożywcze, które mają za zadanie poprawić wygląd produktów, nadając im atrakcyjny i zachęcający kolor. Jednak czy te substancje są rzeczywiście niegroźne dla zdrowia człowieka?
Barwniki spożywcze a zdrowie
Barwniki spożywcze dzielą się na dwie główne grupy – naturalne i syntetyczne. Te pierwsze powstają z substancji pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego i uważane są za niegroźne, a w niektórych przypadkach nawet korzystne dla zdrowia. Przykładami takich barwników są beta-karoten, antocyjany czy chlorofil. Ich spożycie zazwyczaj nie powoduje negatywnych skutków, a wręcz przeciwnie – może mieć działanie przeciwutleniające czy wzmacniające układ odpornościowy. Chcą stworzyć piękne i smaczne dania, warto razem z nimi stosować też naturalne aromaty spożywcze.
Warianty syntetyczne to substancje chemiczne otrzymywane w laboratoriach. To właśnie one budzą najwięcej kontrowersji, zarówno wśród ekspertów, jak i konsumentów. Wpływ takich barwników na zdrowie może być różnorodny – niektóre z nich są całkowicie obojętne dla organizmu człowieka, inne natomiast mogą powodować m.in. reakcje alergiczne. Jednym z budzących najwięcej obaw barwników syntetycznych jest E133 – błękit brylantowy niegdyś był uważany za potencjalnie rakotwórczy. Obecnie jednak wiele badań wykazało, że E133 nie wywołuje nowotworów, a jego spożycie przez człowieka okazuje się dopuszczalne w określonych ilościach.
Należy również podkreślić, że barwniki syntetyczne są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, u których po ich spożyciu mogą pojawić się takie objawy jak: niepokój, nadpobudliwość ruchowa, a także problemy z koncentracją oraz symptomy łączone z ADHD. Barwniki syntetyczne mają znaczny wpływ na zdrowie najmłodszych, ponieważ to właśnie oni często sięgają po produkty nimi wzbogacone. Parlament Europejski wydał również rozporządzenie, zgodnie z którym producenci mają obowiązek umieszczania na tego rodzaju towarach następującej informacji: „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.
Gdzie kupić barwniki spożywcze, aby mieć pewność, że nie będą szkodliwe dla zdrowia?
Jeżeli chcesz mieć pewność, że wybrane barwniki spożywcze będą nieszkodliwe dla zdrowia, musisz kupić je w sprawdzonym miejscu. Dobrze przed wyborem danych wariantów sprawdzić, jakie składniki zostały wykorzystane przy ich tworzeniu. Szeroki wybór tego typu produktów można znaleźć w ofertach sklepów internetowych. Renomowany producent barwników spożywczych taki jak AromaColors pomoże w znalezieniu odpowiednich wariantów, które nie tylko zapewnią przygotowywanym daniom doskonały wygląd, lecz także nie będą negatywnie wpływać na zdrowie kosztujących je osób. Warto pamiętać, że wybór odpowiednich produktów jest ważny zarówno jeżeli przygotowuje się dania w restauracjach, kawiarniach lub innych tego rodzaju miejscach, jak i podczas tworzenia potraw dla bliskich.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana