Artykuł sponsorowany

Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?

Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?

Kwestia obecności tłuszczów w diecie od lat budzi wiele kontrowersji. Bez wątpienia jednak oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych. Dlaczego? W poniższym artykule postaramy się przedstawić najważniejsze właściwości prozdrowotne tego tłuszczu roślinnego oraz doradzimy, na co zwrócić uwagę podczas zakupu oliwy z oliwek.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Słynne prozdrowotne właściwości włoskiej oliwy z oliwek wynikają przede wszystkim z obecności nienasyconych („dobrych”) kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór może prowadzić do wielu chorób, takich jak miażdżyca czy choroby serca. Jednym z najważniejszych składników oliwy z oliwek jest kwas oleinowy, który stanowi około 80% jej zawartości. Kwas ten ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto obniża stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz podnosi poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Dzięki temu oliwa z oliwek może być skutecznym środkiem w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz kwasów tłuszczowych oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E i polifenole. Chronią one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się oraz mogą prowadzić do powstawania nowotworów.

Przeczytaj również: Oliwa z oliwek i jej zastosowania

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek?

Wybór dobrej jakości oliwy z oliwek spośród wielu dostępnych na rynku produktów może być trudny, zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia w tej dziedzinie. Warto wiedzieć, że najlepszą jakość ma oliwa extra virgin, która jest produktem otrzymywanym bez użycia wysokich temperatur i rozpuszczalników chemicznych. Należy zwrócić uwagę na kwasowatość produktu – im jest ona niższa, tym lepiej. W tanich oliwach marketowych nie jest ona w ogóle podawana na etykiecie, a warto wiedzieć, że klasa extra virgin (po włosku extra vergine) zaczyna się od 0,9%. W najlepszych delikatesach włoskich znajdziesz nawet oliwę o kwasowatości poniżej 0,3%. Klasa kwasowości oliwy zależy od wielu czynników, przede wszystkim od jakości samych oliwek (nie mogą być uszkodzone, zepsute, muszą być świeże, od razu poddane tłoczeniu po zerwaniu) ale też od samej odmiany oliwek. Warto także zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu – najlepsze oliwy pochodzą z Włoch, Hiszpanii i Grecji. Przy wyborze prawdziwej włoskiej oliwy należy zwrócić uwagę, czy oliwki pochodzą z Italii czy tez z UE – to musi być zawsze podane na etykiecie. Oliwy extra virgin z mieszanek europejskich oliwek są dobre do gotowania, duszenia, smażenia, natomiast do spożywania na zimno polecamy zdecydowanie te oznakowane „olive 100% italiano”.

Włoska oliwa z oliwek jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym. Aby cieszyć się pełnią jej właściwości, warto zainwestować w produkt najwyższej jakości i dbać o odpowiednie warunki przechowywania (ciemna butelka lub ciemne, chłodne miejsce). Oliwa z oliwek, wbrew obiegowym opiniom nadaje się świetnie do smażenia i jest o wiele mniej szkodliwa w tym zakresie od innych olejów, jednak zaleca się smażenie krótkotrwałe.

Wysokiej jakości oliwa z oliwek, jak ta z włoskiego sklepu Mercatino – tutto italiano ma jednak nie tylko zastosowanie kulinarne. Jest doskonałym olejem do natłuszczania skóry, dostarczając jej zdrowych składników, przede wszystkim przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, witamina E i beta-karoten, które pomagają w ochronie skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Oliwa z oliwek może pomagać w zapobieganiu powstawaniu zmarszczek oraz w utrzymaniu młodego wyglądu skóry. Lekko podgrzana stanowi doskonały składnik do niesamowicie przyjemnego i pobudzającego zmysły zimowego masażu ciała.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.