Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?

Kwestia obecności tłuszczów w diecie od lat budzi wiele kontrowersji. Bez wątpienia jednak oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych. Dlaczego? W poniższym artykule postaramy się przedstawić najważniejsze właściwości prozdrowotne tego tłuszczu roślinnego oraz doradzimy, na co zwrócić uwagę podczas zakupu oliwy z oliwek.
Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek
Słynne prozdrowotne właściwości włoskiej oliwy z oliwek wynikają przede wszystkim z obecności nienasyconych („dobrych”) kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór może prowadzić do wielu chorób, takich jak miażdżyca czy choroby serca. Jednym z najważniejszych składników oliwy z oliwek jest kwas oleinowy, który stanowi około 80% jej zawartości. Kwas ten ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto obniża stężenie cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz podnosi poziom cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu). Dzięki temu oliwa z oliwek może być skutecznym środkiem w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz kwasów tłuszczowych oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E i polifenole. Chronią one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się oraz mogą prowadzić do powstawania nowotworów.
Przeczytaj również: Oliwa z oliwek i jej zastosowania
Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek?
Wybór dobrej jakości oliwy z oliwek spośród wielu dostępnych na rynku produktów może być trudny, zwłaszcza dla osób, które nie mają doświadczenia w tej dziedzinie. Warto wiedzieć, że najlepszą jakość ma oliwa extra virgin, która jest produktem otrzymywanym bez użycia wysokich temperatur i rozpuszczalników chemicznych. Należy zwrócić uwagę na kwasowatość produktu – im jest ona niższa, tym lepiej. W tanich oliwach marketowych nie jest ona w ogóle podawana na etykiecie, a warto wiedzieć, że klasa extra virgin (po włosku extra vergine) zaczyna się od 0,9%. W najlepszych delikatesach włoskich znajdziesz nawet oliwę o kwasowatości poniżej 0,3%. Klasa kwasowości oliwy zależy od wielu czynników, przede wszystkim od jakości samych oliwek (nie mogą być uszkodzone, zepsute, muszą być świeże, od razu poddane tłoczeniu po zerwaniu) ale też od samej odmiany oliwek. Warto także zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu – najlepsze oliwy pochodzą z Włoch, Hiszpanii i Grecji. Przy wyborze prawdziwej włoskiej oliwy należy zwrócić uwagę, czy oliwki pochodzą z Italii czy tez z UE – to musi być zawsze podane na etykiecie. Oliwy extra virgin z mieszanek europejskich oliwek są dobre do gotowania, duszenia, smażenia, natomiast do spożywania na zimno polecamy zdecydowanie te oznakowane „olive 100% italiano”.
Włoska oliwa z oliwek jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym. Aby cieszyć się pełnią jej właściwości, warto zainwestować w produkt najwyższej jakości i dbać o odpowiednie warunki przechowywania (ciemna butelka lub ciemne, chłodne miejsce). Oliwa z oliwek, wbrew obiegowym opiniom nadaje się świetnie do smażenia i jest o wiele mniej szkodliwa w tym zakresie od innych olejów, jednak zaleca się smażenie krótkotrwałe.
Wysokiej jakości oliwa z oliwek, jak ta z włoskiego sklepu Mercatino – tutto italiano ma jednak nie tylko zastosowanie kulinarne. Jest doskonałym olejem do natłuszczania skóry, dostarczając jej zdrowych składników, przede wszystkim przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, witamina E i beta-karoten, które pomagają w ochronie skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Oliwa z oliwek może pomagać w zapobieganiu powstawaniu zmarszczek oraz w utrzymaniu młodego wyglądu skóry. Lekko podgrzana stanowi doskonały składnik do niesamowicie przyjemnego i pobudzającego zmysły zimowego masażu ciała.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana