Artykuł sponsorowany

Czy polska kuchnia oferuje także dania bezmięsne?

Czy polska kuchnia oferuje także dania bezmięsne?

Dieta bezmięsna staje się coraz popularniejsza. Jedni decydują się na nią ze względów etycznych, a inni zdrowotnych. W sklepach możemy znaleźć wiele zamienników popularnych produktów mięsnych np. parówek czy szynek. W wielu restauracjach znajdziemy menu w wersji wege. A co z kuchnią polską? Czy w niej też jest miejsce na dania bezmięsne?

Czy w kuchni polskiej znajdziemy potrawy bez mięsa?

W tradycyjnej kuchni polskiej wiele dań bazuje na wyrobach mięsnych. Jednym z najbardziej typowych polskich obiadów jest przecież kotlet schabowy. Polacy uwielbiają też mięso z grilla, golonki, które oferuje np. restauracja Golonkowo, czy wyroby drobiowe. Nie oznacza to jednak, że osoby na diecie bezmięsnej mają mały wybór polskich dań. Zamiast kotleta do ziemniaków i surówki mogą zjeść „kotleta” serowego, czyli camemberta w panierce. To danie szczególnie uwielbiane na terenach górskich. Typowe bezmięsne dania kuchni polskiej to także gzik z pieczonymi ziemniakami, placki ziemniaczane, pierogi z serem albo kapustą i grzybami, a także dania na słodko np. pyzy z serem i owocami.

Bezmięsne zupy

Wiele tradycyjnych polskich zup gotowanych jest na mięsie. Oczywiście nie każdy spożywa zupę z kawałkami mięsa, ale dla wielu osób, samo to, że została w ten sposób ugotowana sprawia, że nie sięgną po to danie. Na szczęście do wyboru jest także sporo zup, które można określić mianem wege. Taką potrawą jest np. zupa grzybowa, która najlepiej smakuje jesienią, kiedy w Polsce przychodzi czas na grzybobranie. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą wybrać także zupę szczawiową z jajkiem, która jest przepyszna. Latem z kolei warto sięgnąć po chłodnik z botwiny. Warto sięgać po produkty sezonowe np. dynię, z której można zrobić zupę krem.

Alternatywa dla dań mięsnych w kuchni polskiej

Dania kuchni polskiej możemy bez problemu zmodyfikować tak, aby zjadły je ze smakiem także osoby, które nie spożywają mięsa. Dobrym przykładem jest np. gulasz, który możemy również dobrze przygotować z warzyw i bulionu. Będzie równie pyszny i zasmakuje także mięsożercom. Zamiast mięsa drobiowego na obiad możemy przygotować np. kotlety z boczniaka lub sera. Skoro o serach mowa, to świetną alternatywą dla mięsa będą syte sery tofu lub halloumi, które możemy dodać do wielu dań.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.