Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy polska kuchnia oferuje także dania bezmięsne?
Dieta bezmięsna staje się coraz popularniejsza. Jedni decydują się na nią ze względów etycznych, a inni zdrowotnych. W sklepach możemy znaleźć wiele zamienników popularnych produktów mięsnych np. parówek czy szynek. W wielu restauracjach znajdziemy menu w wersji wege. A co z kuchnią polską? Czy w niej też jest miejsce na dania bezmięsne?
Czy w kuchni polskiej znajdziemy potrawy bez mięsa?
W tradycyjnej kuchni polskiej wiele dań bazuje na wyrobach mięsnych. Jednym z najbardziej typowych polskich obiadów jest przecież kotlet schabowy. Polacy uwielbiają też mięso z grilla, golonki, które oferuje np. restauracja Golonkowo, czy wyroby drobiowe. Nie oznacza to jednak, że osoby na diecie bezmięsnej mają mały wybór polskich dań. Zamiast kotleta do ziemniaków i surówki mogą zjeść „kotleta” serowego, czyli camemberta w panierce. To danie szczególnie uwielbiane na terenach górskich. Typowe bezmięsne dania kuchni polskiej to także gzik z pieczonymi ziemniakami, placki ziemniaczane, pierogi z serem albo kapustą i grzybami, a także dania na słodko np. pyzy z serem i owocami.
Bezmięsne zupy
Wiele tradycyjnych polskich zup gotowanych jest na mięsie. Oczywiście nie każdy spożywa zupę z kawałkami mięsa, ale dla wielu osób, samo to, że została w ten sposób ugotowana sprawia, że nie sięgną po to danie. Na szczęście do wyboru jest także sporo zup, które można określić mianem wege. Taką potrawą jest np. zupa grzybowa, która najlepiej smakuje jesienią, kiedy w Polsce przychodzi czas na grzybobranie. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą wybrać także zupę szczawiową z jajkiem, która jest przepyszna. Latem z kolei warto sięgnąć po chłodnik z botwiny. Warto sięgać po produkty sezonowe np. dynię, z której można zrobić zupę krem.
Alternatywa dla dań mięsnych w kuchni polskiej
Dania kuchni polskiej możemy bez problemu zmodyfikować tak, aby zjadły je ze smakiem także osoby, które nie spożywają mięsa. Dobrym przykładem jest np. gulasz, który możemy również dobrze przygotować z warzyw i bulionu. Będzie równie pyszny i zasmakuje także mięsożercom. Zamiast mięsa drobiowego na obiad możemy przygotować np. kotlety z boczniaka lub sera. Skoro o serach mowa, to świetną alternatywą dla mięsa będą syte sery tofu lub halloumi, które możemy dodać do wielu dań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana