Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy warto jeść jogurt grecki? Co z niego zrobić?
Czy każdy może jeść jogurt grecki? Jaki powinien być jego skład? Jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie jogurtów? Jakie dania lub desery można przygotować z jego wykorzystaniem? Mleko i przetwory mleczne często goszczą na naszych stołach, ale do jogurtu greckiego wciąż jeszcze zabieramy się jak pies do jeża. Pora to zmienić! Czytaj dalej i dowiedz się dlaczego warto, aby jogurt grecki regularnie pojawiał się w Twoim jadłospisie.
Co warto wiedzieć o jogurcie greckim?
Jaki powinien być skład jogurtu greckiego? Jak najprostszy! Mleko i żywe kultury bakterii to wszyskie niezbędne składniki dobrego jogurtu.
Podobnie jak inne produkty fermentowane, jogurt grecki ma właściwości probiotyczne. Żeby jednak być tego stuprocentowo pewnym, musisz sprawdzić skład produktu. Powinien się w nim znajdować, któryś z tych trzech, przebadanych pod kątem wpływu na organizm człowieka, szczepów bakterii:
Bifidobacterium lactis BB-12
Lactobacillus acidophilus LA-5
Bifidobacterium lactis DN-173010
Bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie, odbudowują mikroflorę bakteryjną jelit i tworzą bariery ochronne przed bakteriami chorobotwórczymi.
Ile kalorii ma jogurt grecki? W zależności od zawartości tłuszczu wartość kaloryczna jogurtu greckiego może wynosić od 80 do 150 kcal na 100g. Jogurt grecki ma wysoką zawartość białka, przez co syci na dłużej niż produkty węglowodanowe.
Jogurt grecki a naturalny – czym się różnią?
Różnica pomiędzy jogurtem naturalnym a greckim to nie tylko jego konsystencja. Istotnie, jogurt grecki jest gęstszy niż naturalny. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że jogurt grecki w porównianiu z naturalnym zawiera:
nawet dwukrotnie więcej białka
więcej tłuszczu (około 9-11%)
więcej probiotyków
mniej węglowodanów
mniej wapnia
mniej sodu
Czasem na sklepowych półkach można znaleźć produkt z etykietą, na której napis brzmi “jogurt naturalny typu greckiego”. Wynika to z tego, że jogurtem greckim można nazywać jedynie te produkowane w Grecji. Jogurty wyprodukowane w Polsce będą jogurtami “typu greckiego”.
Proces powstawania jogurtu greckiego (lub “typu greckiego”) jest bardzo podobny do jogurtu naturalnego – mleko fermentuje się ze szczepami bakterii. Różnica pojawia się dopiero na etapie odsączania serwatki – w przypadku jogurtu greckiego serwatkę odsącza się dłużej i dokładniej, co skutkuje większą gęstością i kremowością produktu.
Co zrobić z jogurtu greckiego?
Nie masz pomysłu na lekki deser? Sernik z jogurtów greckich to przepis, który zachwyci każdego!
Potrzebujesz: 2 opakowania herbatników, 4 opakowania jogurtu greckiego (po 380g każdy), 8 jajek, 1,5 szklanki cukru, 3 budynie śmietankowe, szklanka oleju
Jak to zrobić?
Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw na bok w osobnej misce, do żółtek dodaj ¾ szklanki cukru i ubijaj mikserem, aż do powstania gęstej masy. Następnie dodaj jogurty greckie, olej i budynie, i dalej miksuj – niech wszystkie składniki połączą się ze sobą. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj pozostałe ¾ szklanki cukru, potem przełóż do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotową masę wylej na blachę (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż spód z herbatników). Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni około godziny. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana