Czy warto jeść jogurt grecki? Co z niego zrobić?

Czy warto jeść jogurt grecki? Co z niego zrobić?

Czy każdy może jeść jogurt grecki? Jaki powinien być jego skład? Jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie jogurtów? Jakie dania lub desery można przygotować z jego wykorzystaniem? Mleko i przetwory mleczne często goszczą na naszych stołach, ale do jogurtu greckiego wciąż jeszcze zabieramy się jak pies do jeża. Pora to zmienić! Czytaj dalej i dowiedz się dlaczego warto, aby jogurt grecki regularnie pojawiał się w Twoim jadłospisie.

Co warto wiedzieć o jogurcie greckim?

Jaki powinien być skład jogurtu greckiego? Jak najprostszy! Mleko i żywe kultury bakterii to wszyskie niezbędne składniki dobrego jogurtu.

Podobnie jak inne produkty fermentowane, jogurt grecki ma właściwości probiotyczne. Żeby jednak być tego stuprocentowo pewnym, musisz sprawdzić skład produktu. Powinien się w nim znajdować, któryś z tych trzech, przebadanych pod kątem wpływu na organizm człowieka, szczepów bakterii:

  • Bifidobacterium lactis BB-12

  • Lactobacillus acidophilus LA-5

  • Bifidobacterium lactis DN-173010

Bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie, odbudowują mikroflorę bakteryjną jelit i tworzą bariery ochronne przed bakteriami chorobotwórczymi.

Ile kalorii ma jogurt grecki? W zależności od zawartości tłuszczu wartość kaloryczna jogurtu greckiego może wynosić od 80 do 150 kcal na 100g. Jogurt grecki ma wysoką zawartość białka, przez co syci na dłużej niż produkty węglowodanowe.

Jogurt grecki a naturalny – czym się różnią?

Różnica pomiędzy jogurtem naturalnym a greckim to nie tylko jego konsystencja. Istotnie, jogurt grecki jest gęstszy niż naturalny. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że jogurt grecki w porównianiu z naturalnym zawiera:

  • nawet dwukrotnie więcej białka

  • więcej tłuszczu (około 9-11%)

  • więcej probiotyków

  • mniej węglowodanów

  • mniej wapnia

  • mniej sodu

Czasem na sklepowych półkach można znaleźć produkt z etykietą, na której napis brzmi “jogurt naturalny typu greckiego”. Wynika to z tego, że jogurtem greckim można nazywać jedynie te produkowane w Grecji. Jogurty wyprodukowane w Polsce będą jogurtami “typu greckiego”.

Proces powstawania jogurtu greckiego (lub “typu greckiego”) jest bardzo podobny do jogurtu naturalnego – mleko fermentuje się ze szczepami bakterii. Różnica pojawia się dopiero na etapie odsączania serwatki – w przypadku jogurtu greckiego serwatkę odsącza się dłużej i dokładniej, co skutkuje większą gęstością i kremowością produktu.

Co zrobić z jogurtu greckiego?

Nie masz pomysłu na lekki deser? Sernik z jogurtów greckich to przepis, który zachwyci każdego!

Potrzebujesz: 2 opakowania herbatników, 4 opakowania jogurtu greckiego (po 380g każdy), 8 jajek, 1,5 szklanki cukru, 3 budynie śmietankowe, szklanka oleju

Jak to zrobić?

Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw na bok w osobnej misce, do żółtek dodaj ¾ szklanki cukru i ubijaj mikserem, aż do powstania gęstej masy. Następnie dodaj jogurty greckie, olej i budynie, i dalej miksuj – niech wszystkie składniki połączą się ze sobą. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj pozostałe ¾ szklanki cukru, potem przełóż do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotową masę wylej na blachę (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż spód z herbatników). Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni około godziny. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.