Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzuje się mięso wieprzowe klasy E?
![Czym charakteryzuje się mięso wieprzowe klasy E? Czym charakteryzuje się mięso wieprzowe klasy E?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-226038-czym-charakteryzuje-sie-mieso-wieprzowe-klasy-e.jpg)
Zastanawiasz się, co oznaczają symbole umieszczone na opakowaniach wieprzowiny? Czy wiesz, czym różnią się poszczególne klasy między sobą? Jak wybrać odpowiedni gatunek mięsa pod swoje potrzeby lub upodobania? Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób dokonuje się klasyfikacji mięsa wieprzowego. Czy aby na pewno klasa E oznacza mięso kiepskiej jakości? - sprawdź, przekonaj się, bo możesz się pozytywnie zaskoczyć.
Podstawy określania klasy mięsa wieprzowego
Mięso wieprzowe klasyfikuje się po to, aby można było zmieloną tuszę porcjować na wybrane partie z określeniem stopnia chudości lub tłustości. Taka procedura jest szczególnie korzystna w przetwórstwie mięsa i produkcji wędlin. Chcąc mieć pewność zakupu produktu wysokiej jakości, gdzie klasa mięsa odpowiada potrzebom konkretnego wyrobu wędliniarskiego, warto wybierać przedsiębiorstwa produkcyjno handlowe, zajmujące się produkcją wędlin, np. Herold w województwie pomorskim.
Opis systemu klasyfikacji tuszy
Klasa mięsa wieprzowego określana jest zgodnie z systemem określanym mianem (S)EUROP. Obejmuje on:
prezentację tusz;
klasę i klasyfikację mięsa z określeniem ich jakości;
sposób znakowania;
ustalenie masy;
dokumentację.
Wygląd mięsa wieprzowego powinien być zgodny z przepisami obejmującymi prezentację tuszy, ponieważ jest to niezbędne do jednolitego raportowania cen na terenie Unii. W Polsce w wyznaczonych przypadkach można odejść od prezentacji standardowej, stosując wskaźniki korekty masy tuszy.
Jakie informacje kryją się pod kategorią mięsa wieprzowego „E”?
Skalę klasyfikacji wykorzystuje się dla tusz wieprzowych w przedziale wagowym od 60 do 120 kg. Dotyczy to świń, które nie były rozmnażane. W Polsce klasyfikacja określa zawartość chudego mięsa w składzie. Wyróżnia się 6 klas:
S — co najmniej 60%;
E — od 55% do 60%;
U — od 50% do 55%;
R — od 45% do 50%;
O — od 40% do 45%;
P — poniżej 40%.
Procentowy skład mięsa określany jest dzięki pomiarom grubości mięśnia grzbietu i słoniny po około 45 minutach od uboju. Jak widać, mięso klasy E jest jednym z chudszych mięs, co wskazuje na niską zawartość tłuszczu w tuszy. Idealnie sprawdzi się do wyrobów wędliniarskich wysokiej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana