Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego pizzy nie powinno się jeść z sosem?
Pizza to z pewnością najpopularniejsze danie kuchni włoskiej na całym świecie. Mimo to wciąż wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo należy ją jeść – z sosem czy bez, sztućcami czy rękami? Wątpliwości jest jeszcze więcej, dlatego warto zagłębić się w kilka zasad savoir vivre’u. O czym więc pamiętać w trakcie jedzenia pizzy?
Czy pizzę je się z sosem?
Nie do końca wiadomo, skąd u Polaków pojawiło się zamiłowanie do sosów na pizzy. To tradycyjne włoskie danie nie powinno być jednak podawane z sosem czy ketchupem, ale z oliwą. Wynika to z faktu, że tradycyjne sosy pozbawiają prawdziwego smaku pizzy. Spożywając więc takie danie, nie można wyczuć smaku składników, ale samego sosu. Co prawda oliwa jest dość kaloryczna, ale nie wpływa to w żaden sposób na jej szkodliwość. Nie stosuje się jej w dużych ilościach, więc nie ma żadnego ryzyka przytycia, a dodatkowo jest zdrowa i działa przeciwzapalnie. Food Hall w Trójmieście doskonale o tym wie, dlatego serwuje wyłącznie najwyższej jakości pizzę na włoskim, cienkim cieście i bez sosów.
Dlaczego warto jeść pizzę z oliwą?
Oliwa jest obecna na każdym etapie tworzenia pizzy. Stosowana jest m.in. do ciasta, które dzięki oliwie zyskuje niepowtarzalny smak. Oliwa podawana jest także do pizzy. Mimo że jest znacznie bardziej kaloryczna niż ketchup, to je się ją w mniejszych ilościach i w inny sposób. Nie trzeba więc martwić się tym, że przybierze się na wadze po zjedzeniu tradycyjnego włoskiego dania. Oliwa posiada też wyjątkowe walory smakowe. Taką możliwość daje m.in. restauracja Słony Spichlerz Food Hall. Pizza przygotowywana przez specjalistów nie jest niezdrowa, nie obciąża pracy żołądka, a także nie powoduje przyrostu masy. Bardzo różni się od sieciowych dań z restauracji, które często posiadają zapychające ciasto i są przepełnione niezdrowymi dodatkami. Taka pizza smakuje znacznie inaczej i jest o wiele zdrowsza. Dlatego nie należy słuchać rad, aby nie dodawać oliwy do tego dania.
Jak należy jeść pizzę?
Zgodnie z neapolitańczykami i opinią Włochów pizzę należy jeść tylko rękami – to typowo włoska tradycja. Nóż powinien służyć tylko do pokrojenia pizzy na trójkąty po wyjęciu jej z pieca. Włoscy szefowie kuchni uważają, że jedzenie pizzy rękami dostarcza więcej radości. Biorąc pizzę w dłoń, powinno się więc zgiąć trójkąt wzdłuż na pół. W taki sposób ułatwi się spożywanie pizzy, ponieważ nie ma obaw, że jakiś składnik z niej spadnie i pobrudzi ubranie. Prawdziwa włoska pizza składa się z cienkiego placka, na którym znajdują się maksymalnie 3 – 4 składniki. Jeśli chce się zjeść pizzę i dodatki osobno, bez problemu można to zrobić, zsuwając tępą stroną noża dodatki na bok talerza. Zgodnie z zasadami savoir vivre’u pizzę powinno się zacząć jeść od czubka trójkąta. Wiele osób zostawia też skórki, ponieważ nie chce się nimi „napychać”. Nie ma w tym nic złego!
Dlaczego pizzy nie podaje się z sosami?
W większości polskich pizzerii wciąż można spotkać się z podawaniem do pizzy sosów – czosnkowego, pomidorowego czy BBQ. Smakosze zauważają jednak, że we Włoszech nie znajdzie się w restauracji tego dodatku. Włosi uważają się, jedzenie pizzy z jakimkolwiek sosem za profanację tego dania. Jedynym dopuszczalnym sosem, jest ten pomidorowy bezpośrednio na cieście. Pizza jest tak bogata w smaki, że można ją tylko „podkręcić” oliwą. Sos do pizzy maskuje smak jej zawartości, więc lepiej poprzestać na polewaniu ketchupem frytek – a nie trójkątów pizzy!
Czy pizza jest tucząca i niezdrowa?
Pizza sama w sobie nie jest tucząca – wszystko zależy od jej składników i tego, ile się jej zje. Średnia pizza 32 cm z oliwkami oraz serem feta waży ok. 500 g. Jeden jej kawałek to ok. 80 g co daje 170 kcal. 4 kawałki tego dania dostarczą więc 680 kcal – czyli tyle, ile powinno się zjeść na obiad. Jeśli z kolei będzie się jeść tylko pizzę lub dodawać do niej tłuste sosy, to wartości odżywcze podniosą się znacznie w górę. Warto więc wybierać pizzę z warzywnymi dodatkami i z oliwą – wtedy zaspokoi się swój apetyt bez wyrzutów sumienia.
Dobra pizza – gdzie zjeść?
Dobra pizza w Polsce to nie lada wyzwanie. Znalezienie odpowiedniej restauracji, która serwuje dania pozbawione tuczących sosów, może okazać się znacznie trudniejsze, niż się zakładało na początku. Dlatego warto decydować się na miejsca, które łączą kilkanaście najlepszych restauracji w jednym skupisku. Serwują dania z kuchni z całego świata. To u nich można skosztować dania z kuchni włoskiej, które są przygotowane zgodnie z prawdziwą tradycją. W takich restauracjach panuje najlepsza atmosfera, która sprzyja licznym rozmowom. Specjaliści oferują wysokiej jakości dania przygotowane przez najlepszych kucharzy.
Jak dobierać dodatki na pizzę?
Dodatki na pizzę to rzecz indywidualnego gustu, a ich wybór zależy od upodobań Klienta. Można skorzystać z klasycznych połączeń lub zdecydować się na te bardziej wyszukane. Bez względu na wybór, należy jednak pamiętać o tym, aby składniki były świeże, co zapewni daniu wyjątkowy smak. Dodatki warto też odpowiednio wcześniej odsączyć, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. W przeciwnej sytuacji ciasto może zrobić się wilgotne i nieapetyczne. Mozzarella w zalewie czy marynowane oliwki zaleca się pozostawić chwilę, aby ociekły z nadmiaru wody.
Duże znaczenie ma też zachowanie odpowiedniej kolejności nakładania poszczególnych składników. Najpierw trzeba rozsmarować na cieście sos pomidorowy, a następnie posypać całość serem. Ostatni etap to ułożenie na pizzy reszty dodatków. Jeśli natomiast ciasto dekoruje się rukolą, produkt ten trzeba dodać już po upieczeniu – inaczej straci on swoje właściwości, a pizza będzie gorzka, wysuszona i niesmaczna. Tak samo sytuacja wygląda przy świeżej bazylii i innych ziołach. Świeże przyprawy warto więc dodawać po wypieczeniu placka i w dużej ilości!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana