Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto spożywać ryby morskie?

Dlaczego warto spożywać ryby morskie?

Dania rybne nie cieszą się zbyt wielką popularnością wśród Polaków. Zupełnie niesłusznie, ponieważ takie potrawy odznaczają się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi. W szczególności warto wzbogacić swoją codzienną dietę o ryby morskie, których regularne spożywanie wpływa pozytywnie m.in. na profilaktykę chorób serca i układu krążenia. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści przynosi jedzenie wspomnianych produktów.

Spożywanie ryb morskich – dobroczynny wpływ na zdrowie

Można wymienić wiele różnych korzyści wynikających z systematycznego spożywania ryb morskich.  Przede wszystkim artykuły te zawierają w sobie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ich regularna konsumpcja przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi. Finalnie przekłada się to na zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu w późniejszym czasie. Produkty, które oferuje m.in. dystrybutor ryb morskich z Gdyni firma Gadus, odznaczają się też bogatą zawartością różnorodnych składników mineralnych (np. żelaza, fosforu, potasu, sodu). Szczególnie często powinny sięgać po nie osoby zagrożone wystąpieniem chorób tarczycy oraz cierpiące na tego typu schorzenia. Ryby morskie dostarczają bowiem organizmowi człowieka optymalną dawkę jodu wspierającego pracę gruczołu tarczowego. Ponadto dzięki zawartości witamin z grupy B oraz A, D i E omawiane produkty wpływają dobroczynnie na układ nerwowy oraz kostny. Spożywanie ryb morskich jest polecane osobom zmagającym się z depresją. Zawarte w tych artykułach kwasy omega-3 biorą bowiem aktywny udział w syntezie tzw. hormonów szczęścia, czyli dopaminy i serotoniny. Regularnie konsumowane dania rybne wspomagają także proces odchudzania.

Przeczytaj również: Czy owoce morza są zdrowe?

Jak przyrządzić ryby morskie?

Ryby morskie zazwyczaj poddaje się obróbce termicznej w postaci gotowania, pieczenia albo duszenia. Trzeba jednak przy tym uważać, aby nie straciły one swoich cennych właściwości odżywczych. Ryby morskie z Gdyni można z powodzeniem grillować. Należy jednak w miarę możności zrezygnować z ich smażenia. Taka obróbka termiczna wpływa bowiem na znaczące obniżenie zawartości składników odżywczych w mięsie ryb. Potrawy rybne zazwyczaj warto doprawić odrobiną soli, a także właściwie dobraną mieszanką ziół.

Przeczytaj również: Jakie są właściwości owoców morza? Kto może, a kto nie powinien ich jeść?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.