Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto spożywać ryby morskie?
Dania rybne nie cieszą się zbyt wielką popularnością wśród Polaków. Zupełnie niesłusznie, ponieważ takie potrawy odznaczają się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi. W szczególności warto wzbogacić swoją codzienną dietę o ryby morskie, których regularne spożywanie wpływa pozytywnie m.in. na profilaktykę chorób serca i układu krążenia. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści przynosi jedzenie wspomnianych produktów.
Spożywanie ryb morskich – dobroczynny wpływ na zdrowie
Można wymienić wiele różnych korzyści wynikających z systematycznego spożywania ryb morskich. Przede wszystkim artykuły te zawierają w sobie kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ich regularna konsumpcja przyczynia się do obniżenia ciśnienia oraz redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi. Finalnie przekłada się to na zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu w późniejszym czasie. Produkty, które oferuje m.in. dystrybutor ryb morskich z Gdyni firma Gadus, odznaczają się też bogatą zawartością różnorodnych składników mineralnych (np. żelaza, fosforu, potasu, sodu). Szczególnie często powinny sięgać po nie osoby zagrożone wystąpieniem chorób tarczycy oraz cierpiące na tego typu schorzenia. Ryby morskie dostarczają bowiem organizmowi człowieka optymalną dawkę jodu wspierającego pracę gruczołu tarczowego. Ponadto dzięki zawartości witamin z grupy B oraz A, D i E omawiane produkty wpływają dobroczynnie na układ nerwowy oraz kostny. Spożywanie ryb morskich jest polecane osobom zmagającym się z depresją. Zawarte w tych artykułach kwasy omega-3 biorą bowiem aktywny udział w syntezie tzw. hormonów szczęścia, czyli dopaminy i serotoniny. Regularnie konsumowane dania rybne wspomagają także proces odchudzania.
Przeczytaj również: Jakie są właściwości owoców morza? Kto może, a kto nie powinien ich jeść?
Jak przyrządzić ryby morskie?
Ryby morskie zazwyczaj poddaje się obróbce termicznej w postaci gotowania, pieczenia albo duszenia. Trzeba jednak przy tym uważać, aby nie straciły one swoich cennych właściwości odżywczych. Ryby morskie z Gdyni można z powodzeniem grillować. Należy jednak w miarę możności zrezygnować z ich smażenia. Taka obróbka termiczna wpływa bowiem na znaczące obniżenie zawartości składników odżywczych w mięsie ryb. Potrawy rybne zazwyczaj warto doprawić odrobiną soli, a także właściwie dobraną mieszanką ziół.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana