Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety sery podpuszczkowe?
Sery podpuszczkowe należą do produktów nabiałowych, które spożywane są coraz częściej. Jest to typ żywności, który wyróżnia się charakterystycznym procesem produkcyjnym wykorzystującym podpuszczkę. Wyroby te mają również wiele właściwości dla naszego zdrowia. Czy sery podpuszczkowe warto wprowadzić do codziennej diety?
Co to są sery podpuszczkowe?
Sery podpuszczkowe powstają z wykorzystaniem enzymu trawiennego, który wywołuje ścinanie mleka. Pochodzi z błony śluzowej żołądków cieląt lub innych ssaków. Niekiedy podpuszczkę można zastąpić także odmianą pozyskaną z metod mikrobiologicznych czy również z roślin. Pozwala to uzyskać serię produktów odpowiednią dla osób będących na diecie laktowegetariańskiej. Sery podpuszczkowe podzielić można na miękkie, półtwarde oraz twarde. Tradycyjne wyroby tworzone z mleka oferuje Gospodarstwo Jadwigi i Ryszarda Smoleniów.
Przeczytaj również: Suszona żurawina jako przykład słodkiej przekąski bez cukru
Dlaczego sery podpuszczkowe warto włączyć do codziennej diety?
Sery podpuszczkowe są bogatym źródłem wapnia, którego jest w nich więcej niż w mleku. Ponadto produkty te dostarczają bardzo dużo białka, witaminy A czy z grupy B, a w szczególności są to witaminy B2 oraz B12. Sery podpuszczkowe są także doskonałe w smaku i stanowią świetny dodatek nie tylko do kanapek, ale także wielu różnych dań.
To doskonała alternatywa dla mleka, które nie przez wszystkie osoby jest tolerowane i lubiane. Dostarczanie witamin w takiej formie jest bardzo korzystne zarówno dla wzroku, jak i kondycji cery, skóry, włosów oraz paznokci. Przykładowo, jeden plaster sera podpuszczkowego odpowiada połowie szklanki mleka w odniesieniu do zawartości wymienionych wyżej składników.
Jakie gatunki to sery podpuszczkowe?
Do serów pod puszkowych miękkich zaliczyć można między innymi camembert czy znaną, góralską bryndzę. Gatunki półtwarde to chociażby powszechnie lubiany ser tylżycki. Wśród twardych serów podpuszczkowych można wymienić takie gatunki jak ementaler czy gouda. Wymienione produkty to jednak nie wszystkie wartościowe sery, których warto spróbować i dodać je do diety. Będąc na wakacjach, warto dać szansę lokalnym specjałom, takim jak np. małe serki bacowskie czy sery korbacze wytwarzane według tradycyjnych, regionalnych metod, bez chemii i dodawanych do nich niepotrzebnych polepszaczy czy konserwantów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana