Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety sery podpuszczkowe?

Dlaczego warto wprowadzić do codziennej diety sery podpuszczkowe?

Sery podpuszczkowe należą do produktów nabiałowych, które spożywane są coraz częściej. Jest to typ żywności, który wyróżnia się charakterystycznym procesem produkcyjnym wykorzystującym podpuszczkę. Wyroby te mają również wiele właściwości dla naszego zdrowia.  Czy sery podpuszczkowe warto wprowadzić do codziennej diety?

Co to są sery podpuszczkowe?

Sery podpuszczkowe powstają z wykorzystaniem enzymu trawiennego, który wywołuje ścinanie mleka. Pochodzi z błony śluzowej żołądków cieląt lub innych ssaków. Niekiedy podpuszczkę można zastąpić także odmianą pozyskaną z metod mikrobiologicznych czy również z roślin. Pozwala to uzyskać serię produktów odpowiednią dla osób będących na diecie laktowegetariańskiej. Sery podpuszczkowe podzielić można na miękkie, półtwarde oraz twarde. Tradycyjne wyroby tworzone z mleka oferuje Gospodarstwo Jadwigi i Ryszarda Smoleniów.

Dlaczego sery podpuszczkowe warto włączyć do codziennej diety?

Sery podpuszczkowe są bogatym źródłem wapnia, którego jest w nich więcej niż w mleku. Ponadto produkty te dostarczają bardzo dużo białka, witaminy A czy z grupy B, a w szczególności są to witaminy B2 oraz B12. Sery podpuszczkowe są także doskonałe w smaku i stanowią świetny dodatek nie tylko do kanapek, ale także wielu różnych dań.

To doskonała alternatywa dla mleka, które nie przez wszystkie osoby jest tolerowane i lubiane. Dostarczanie witamin w takiej formie jest bardzo korzystne zarówno dla wzroku, jak i kondycji cery, skóry, włosów oraz paznokci. Przykładowo, jeden plaster sera podpuszczkowego odpowiada połowie szklanki mleka w odniesieniu do zawartości wymienionych wyżej składników.

Jakie gatunki to sery podpuszczkowe?

Do serów pod puszkowych miękkich zaliczyć można między innymi camembert czy znaną, góralską bryndzę. Gatunki półtwarde to chociażby powszechnie lubiany ser tylżycki. Wśród twardych serów podpuszczkowych można wymienić takie gatunki jak ementaler czy gouda. Wymienione produkty to jednak nie wszystkie wartościowe sery, których warto spróbować i dodać je do diety. Będąc na wakacjach, warto dać szansę lokalnym specjałom, takim jak np. małe serki bacowskie czy sery korbacze wytwarzane według tradycyjnych, regionalnych metod, bez chemii i dodawanych do nich niepotrzebnych polepszaczy czy konserwantów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.