Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do czego najbardziej pasuje curry?
Czy wiesz, że curry jest jedną z najbardziej popularnych mieszanek na świecie ? Może być to unikalna kompozycja przypraw o intensywnym aromacie i pikantnym smaku lub stanowić określenie dużej grupy dań. Wywodzi się z Indii, ma postać proszku lub pasty. Chcesz wiedzieć, do czego pasuje curry? Z czym je łączyć, aby zadbać o niepowtarzalny smak dań? Przeczytaj artykuł, zainspiruj się i stwórz własne menu, niczym wybitny hinduski kucharz!
Curry i jej unikalny smak — czym w rzeczywistości jest ta przyprawa i czy warto stosować ją w swojej kuchni?
Curry zawiera w sobie przyprawy korzenne i wyróżnia się ostrym smakiem. W zależności od konkretnego składu może mieć barwę żółtą, czerwoną lub rzadziej zieloną — jest to zależne zarówno od preferencji danej osoby, jak i regionu, z którego pochodzi mieszanka. Przyprawa oprócz smaku wyróżnia się właściwościami prozdrowotnymi. Warto jednak zadbać o odpowiedniego producenta. Dobre jakościowo produkty bez sztucznych dodatków można znaleźć w hurtowni ziół i przypraw Floramex.
Przeczytaj również: Jak smakuje curry? Do czego wykorzystywać tę przyprawę?
Co znajduje się w składzie curry?
Curry może stanowić mieszankę przyprawową w różnych proporcjach i zawierać odmienne ilości i postaci następujących składników:
kurkuma;
czarny pieprz;
kmin rzymski;
chilli;
cynamon;
imbir;
kolendra;
gorczyca;
sól;
lubczyk;
goździki;
kminek;
kozieradka;
gałka muszkatołowa;
czosnek;
anyż.
Curry najczęściej kojarzy się z kurczakiem podanym z ryżem, aczkolwiek to nie jest jedyna możliwość zastosowania tej przyprawy.
Z czym curry smakuje najlepiej?
Oczywiście z mięsem, w tym wieprzowym i z baraniną. Zaskoczeniem może być przyprawianie curry ryb i owoców morza, aczkolwiek doznania kulinarne są tutaj wyjątkowo unikatowe. Co więcej, w Indiach curry jest mieszanką wykorzystywaną w diecie wegetariańskiej, np. do dań z fasoli, soi, ciecierzycy, soczewicy, tofu lub tempehu. Równie dobrze smakuje w połączeniu z batatami i orzechami. Pasuje także do indyjskiego sera paneer. Z kolei, zamiast ryżu można wypróbować połączenie pasty curry z makaronem ryżowym, ziemniakami, a nawet kaszą. W przypadku sosu curry nada smaku takim warzywom jak: pomidor, bakłażan, cukinia, brokuł, kalafior, szpinak, jarmuż, papryka, kapusta i dynia. Jak widać, przyprawa curry jest uniwersalna i można ją wykorzystać na wiele sposobów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana