Artykuł sponsorowany

Do czego najbardziej pasuje curry?

Do czego najbardziej pasuje curry?

Czy wiesz, że curry jest jedną z najbardziej popularnych mieszanek na świecie ? Może być to unikalna kompozycja przypraw o intensywnym aromacie i pikantnym smaku lub stanowić określenie dużej grupy dań. Wywodzi się z Indii, ma postać proszku lub pasty. Chcesz wiedzieć, do czego pasuje curry? Z czym je łączyć, aby zadbać o niepowtarzalny smak dań? Przeczytaj artykuł, zainspiruj się i stwórz własne menu, niczym wybitny hinduski kucharz!

Curry i jej unikalny smak — czym w rzeczywistości jest ta przyprawa i czy warto stosować ją w swojej kuchni?

Curry zawiera w sobie przyprawy korzenne i wyróżnia się ostrym smakiem. W zależności od konkretnego składu może mieć barwę żółtą, czerwoną lub rzadziej zieloną — jest to zależne zarówno od preferencji danej osoby, jak i regionu, z którego pochodzi mieszanka. Przyprawa oprócz smaku wyróżnia się właściwościami prozdrowotnymi. Warto jednak zadbać o odpowiedniego producenta. Dobre jakościowo produkty bez sztucznych dodatków można znaleźć w hurtowni ziół i przypraw Floramex.

Co znajduje się w składzie curry?

Curry może stanowić mieszankę przyprawową w różnych proporcjach i zawierać odmienne ilości i postaci następujących składników:

  • kurkuma;

  • czarny pieprz;

  • kmin rzymski;

  • chilli;

  • cynamon;

  • imbir;

  • kolendra;

  • gorczyca;

  • sól;

  • lubczyk;

  • goździki;

  • kminek;

  • kozieradka;

  • gałka muszkatołowa;

  • czosnek;

  • anyż.

Curry najczęściej kojarzy się z kurczakiem podanym z ryżem, aczkolwiek to nie jest jedyna możliwość zastosowania tej przyprawy.

Z czym curry smakuje najlepiej?

Oczywiście z mięsem, w tym wieprzowym i z baraniną. Zaskoczeniem może być przyprawianie curry ryb i owoców morza, aczkolwiek doznania kulinarne są tutaj wyjątkowo unikatowe. Co więcej, w Indiach curry jest mieszanką wykorzystywaną w diecie wegetariańskiej, np. do dań z fasoli, soi, ciecierzycy, soczewicy, tofu lub tempehu. Równie dobrze smakuje w połączeniu z batatami i orzechami. Pasuje także do indyjskiego sera paneer. Z kolei, zamiast ryżu można wypróbować połączenie pasty curry z makaronem ryżowym, ziemniakami, a nawet kaszą. W przypadku sosu curry nada smaku takim warzywom jak: pomidor, bakłażan, cukinia, brokuł, kalafior, szpinak, jarmuż, papryka, kapusta i dynia. Jak widać, przyprawa curry jest uniwersalna i można ją wykorzystać na wiele sposobów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.