Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak jajka wpływają na organizm? Czy warto je jeść?
Jajka to jeden z najbardziej odżywczych składników — to jest niezaprzeczalny fakt. I choć kiedyś mówiło się, że jajka zawierają duże ilości cholesterolu, dziś wiadomo, że to nieprawda. Obecnie można je wykorzystywać na wiele sposobów, a ich pozytywne działanie na organizm zostało potwierdzone naukowo. Jednak jakie substancje dokładnie zawierają jajka? Ile jajek możemy zjeść dziennie oraz jakie witaminy i składniki odżywcze mają w składzie?
Jakie wartości odżywcze mają jajka?
Jajka są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe, przez co wykorzystuje się je jako wzór do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Dieta bogata w białko szczególnie ważna jest dla dzieci do prawidłowego rozwoju i wzrostu tkanki kostnej. Oprócz tego jajka dostarczają aminokwasów egzogennych, które nie są naturalnie wytwarzane w organizmie człowieka. Oznacza to, że powinniśmy przyjmować je wraz z pożywieniem, a jajka są ich najlepszym źródłem. A co jeszcze można znaleźć w jajkach? Oczywiście witaminy i minerały! Będą to między innymi:
Przeczytaj również: Jakie zalety ma hurt jajek?
witamina A,
witamina D,
witamina E,
witamina K,
witamina B12,
kwas foliowy,
wapń,
potas,
fosfor.
Dobrej jakości jajka kupić między innymi w sklepie Jajolux.
Jak to jest z tym cholesterolem w jajkach?
W latach 70 panowało przekonanie, że jajka zawierają w sobie ogromne ilości cholesterolu i zalecano je spożywać nie częściej niż raz na dwa tygodnie. Dziś wiadomo, że owszem, cholesterol jest w jajkach, ale to tzw. dobry cholesterol. Związek ma to z zawartością lecytyny w składzie jajek, która nazywana jest "pogromcą tłuszczu". Lecytyna, dzięki swoim wartościom emulgującym, rozbija cholesterol i tłuszcze na drobne cząstki, zarazem zapobiegając przyklejaniu się tych cząsteczek do ścian naczyń.
Czy można jeść jajka na diecie?
Wiele osób z pewnością ucieszy się, że jajka to idealny produkt na dietę. Jedno jajko o masie około 60 g to tylko 81 kcal, a wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, dzięki czemu dłużej utrzymuje się uczucia sytości. Białko jaja jest też świetnym budulcem masy mięśniowej, co jest dobrą wiadomością dla wegetarian, którzy często muszą poszukiwać zamienników mięsa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana