Artykuł sponsorowany

Jak przeprowadzić badanie komórek somatycznych w mleku?

Jak przeprowadzić badanie komórek somatycznych w mleku?

Mleko jest ważnym produktem spożywczym, który jest wykorzystywany zarówno bezpośrednio, jak i w charakterze surowca do wytwarzania przetworów mlecznych. Powstają z niego przede wszystkim różne rodzaje serów twardych i miękkich czy twarogów, ale także masło, śmietana czy jogurty. Ze względu na przeznaczenie mleka szczególne znaczenie ma jego jakość oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Dla jego określenia niezbędne są więc odpowiednie badania.

Czym są komórki somatyczne i dlaczego ich ilość ma znaczenie?

Mleko powstaje w sposób naturalny, otrzymywane w czasie udoju nie jest więc płynem sterylnym, a więc niezawierającym żadnych dodatkowych elementów pochodzenia biologicznego, lecz jego jakość zależy od tego, jak wiele bakterii oraz różnego rodzaju zanieczyszczeń się w nim znajdzie. Jednym ze wskaźników pozwalających na weryfikowanie tego, czy mleko spełnia wymogi obowiązujących norm, jest liczba komórek somatycznych (LKS). Są to obumarłe komórki tkanki gruczołowej tj. wymienia krowy oraz żywe i obumarłe białe ciałka krwi, czyli te jej składniki, które odpowiadają za zwalczanie wszelkiego rodzaju infekcji. Zwiększona liczba komórek somatycznych może wskazywać na to, że organizm zmaga się ze stanem zapalnym, który wystąpił wskutek zakażenia bakteryjnego lub wirusowego. Warto jednak pamiętać, że na ich ilość wpływa także poziom higieny w oborze i podczas udoju, a także sposób żywienia czy kondycja zwierząt. Powody do niepokoju pojawiają się, gdy liczba komórek somatycznych wykracza poza 250 tys. na 1 ml. Do łatwego ustalenia LKS wykorzystuje się płyn do badania komórek somatycznych, a badania prowadzi się zarówno w gospodarstwach, gdzie poza kontrolą jakości pomagają w sprawdzeniu stanu zdrowia zwierząt, jak i w mleczarniach.

Z czego korzysta się przy badaniu komórek somatycznych?

Badanie liczby komórek somatycznych w mleku pozwala na klasyfikowanie surowca w zakładzie mleczarskim, a w połączeniu z liczbą bakterii LKS informuje o jakości higienicznej mleka. Płyny oferowane przez firmę CLEANLAB wywołują reakcję kwasów nukleinowych zawartych w komórkach somatycznych ze związkiem czynnym wchodzącym w skład preparatu. Ocena poziomu LKS jest możliwa dzięki zmianie barwy oraz konsystencji mleka. Granicą jest 400 tys. komórek somatycznych w 1 ml mleka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.