Artykuł sponsorowany

Jak przygotować wołowinę do wędzenia?

Jak przygotować wołowinę do wędzenia?

Wędzenie w dymie to jeden z najstarszych i najpopularniejszych sposobów przedłużania terminu do spożycia mięsnych wyrobów wędlinarskich Czy wiesz, że peklowane mięso pozbawione jest szkodliwych bakterii? Chcesz poczuć unikalny aromat własnoręcznie wędzonej wołowiny, ale nie wiesz, jak tego dokonać? Przeczytaj artykuł i sprawdź, w jaki sposób należy przygotować mięso wołowe do wędzenia. Przekonaj się, jak wspaniałe wyroby możesz stworzyć.

Peklowanie, czyli przygotowanie mięsa do wędzenia

Wyróżnia się następujące  sposoby przygotowania mięsa wołowego do wędzenia. Pierwszym z nich jest peklowanie na mokro. Mięso dzieli się na kawałki ważące od 1do 2-3 kg. Niezbędne będzie przygotowanie zalewy, ponieważ w niej zanurza się mięso. Składa się ona z soli peklowej, liścia laurowego , ziela angielskiego, jałowca, wody, cukru. Do wołowiny pasować będzie mieszanka jałowca, tymianku, czosnku, ziela angielskiego, pieprzu i cząbru. Przy peklowaniu na mokro stosuje się proporcję, gdzie na 1 kg mięsa daje się 30-40 g peklosoli. Pojemnik z zalewą umieszcza się w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie przekracza 5-8 stopni. Czas marynowania trwa od 7-14 dni , a nawet do 21 dni w zależności od wielkości przygotowanych elementów mięsnych do wędzenia. Dzięki peklowaniu produkty wołowe, np. szynka wołowa wędzona, będzie soczysta i krucha. Tego typu wyroby w swojej ofercie ma producent wędlin Tołłoczko z Kruszyny.

Peklowanie na sucho, czyli wcieranie w mięso przypraw

Metoda ta polega na tym, że wszelkie przyprawy i inne składniki marynaty, wciera się w mięso wołowe (z pominięciem wody). W tym przypadku stosuje się mniej soli peklowej, bo 20 g na 1 kg mięsa. Ponacierane partie układa się w naczyniu emaliowanym, kamiennym lub szklanym. Ze względu na wydzielanie soku pod wpływem wody, należy odwracać mięso, aby z każdej strony nasyciło się smakiem. Peklowanie na sucho polecane jest do partii bez kości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.