Jak smakuje curry? Do czego wykorzystywać tę przyprawę?

Jak smakuje curry? Do czego wykorzystywać tę przyprawę?

Czy wiesz, że przyprawa curry w postaci takiej, jaką ją znamy na Zachodzie, została stworzona na początku XVIII wieku przez... Brytyjczyków? Jak to możliwe? Jakie przyprawy tak naprawdę wchodzą w skład tej mieszanki? Czy curry jest najzdrowszą przyprawą świata? Jeśli chcesz zaspokoić swoją ciekawość i poznać proste przepisy z wykorzystaniem tej mieszanki przyprawowej, przeczytaj artykuł do końca.

Jakie są właściwości zdrowotne curry?

Wyjątkowa kompozycja przypraw i jej lecznicze właściwości są znane nie od dziś. Ceniona jest także za swój intensywny głęboki smak. Jakie przyprawy wchodzą w skład curry?

Przeczytaj również: Do czego najbardziej pasuje curry?

  • Kurkuma – działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój komórek nowotworowych, ułatwia trawienie.

  • Pieprz czarny – ma właściwości odkażające, pomaga w niestrawności i wzdęciach.

  • Chili – przyspiesza metabolizm, zwiększa wchłanianie substancji odżywczych.

  • Cynamon – zawarte w nim przeciwutleniacze obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca.

  • Imbir – poprawia krążenie, ma właściwości przeciwwirusowe.

  • Kmin rzymski – działa moczopędnie, łagodzi wzdęcia, wspomaga laktację.

  • Kolendra – działa rozkurczowo, przeciwgrzybiczo I przeciwzapalnie, a także obniża poziom złego cholesterolu.

  • Kardamon – działa przeciwwymiotnie, wspomaga trawienie, zapobiega powstawaniu wrzodów.

  • Gałka muszkatołowa – zmniejsza apetyt, stymuluje przepływ krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy.

  • Papryka słodka – stabilizuje ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie.

Przyprawa curry pasuje do wielu składników. Świetnie smakuje z rybami i owocami morza, różnymi rodzajami mięsa, tofu, ryżem, mleczkiem kokosowym, a nawet owocami (bananami lub ananasami)!

Co to jest curry?

Wiemy już, że „curry” w potocznym rozumieniu rozmija się ze znaczeniem tego słowa w kulturze indyjskiej. W Indiach tym określeniem nazywa się liście niewielkiego wiecznie zielonego drzewa Murraya koenigii, które rośnie w południowych Indiach i na Sri Lance. Używa się je szczególnie chętnie w różnych potrawach kuchni południowoindyjskiej. Warto zapamiętać, że mieszanka przypraw, którą znamy na Zachodzie, nie jest oryginalnym produktem indyjskim.

Proste przepisy z wykorzystaniem curry

Biorąc pod uwagę liczne korzyści zdrowotne ze stosowania przyprawy i sosu curry, dobrym pomysłem jest znalezienie dla niej miejsca w naszej diecie. Wypróbuj te trzy proste przepisy.

Ogórki z curry

Przygotuj: 1,5 kg ogórków, 750 ml wody, ¾ szklanki octu, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki przyprawy curry, liście selera, gorczycę, cebulę.

Wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i curry, a następnie ją przestudź. Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Wyparz słoiki, na dno połóż po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułóż ciasno ogórki i zalej je zalewą. Pasteryzuj około 5 minut.

Kurczak curry

Przygotuj: 450 g piersi z kurczaka, 200 g jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, 6 płaskich łyżek przyprawy curry, sól

Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w kostkę. Posyp curry tak, aby przyprawa pokryła mięso. Włóż mięso do miski. Posiekaj czosnek i dołóż do kurczaka, a potem odstaw na ok. 10 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso, ale uważaj, żeby nie przypalić curry. Gdy poczujesz intensywny zapach przyprawy, wlej niewielką ilość wody. Przykryj i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie, a woda wyparuje. Zmniejsz gaz, zbierz resztkę płynu, który się wytopił z mięsa i wlej do pojemnika z jogurtem. Dzięki temu zapobiegniesz jego ścięciu się. Wlej jogurt do mięsa i dobrze wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, potrawa będzie gotowa.

Jak zrobić sos curry?

Przygotuj: cebulę, 5 łyżeczek curry, łyżeczkę oleju, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, 250 g śmietany 18%

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj tak, aby nie dopuścić do zarumienienia cebuli. Następnie dodaj śmietankę, skrobię i przyprawę curry. Sos podgrzewaj na wolnym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Nie przestawaj go mieszać.

Sos curry możesz podawać z ryżem, krewetkami lub innymi owocami morza, grillowanymi warzywami bądź z ulubionym mięsem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.