Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak smakuje curry? Do czego wykorzystywać tę przyprawę?
Czy wiesz, że przyprawa curry w postaci takiej, jaką ją znamy na Zachodzie, została stworzona na początku XVIII wieku przez... Brytyjczyków? Jak to możliwe? Jakie przyprawy tak naprawdę wchodzą w skład tej mieszanki? Czy curry jest najzdrowszą przyprawą świata? Jeśli chcesz zaspokoić swoją ciekawość i poznać proste przepisy z wykorzystaniem tej mieszanki przyprawowej, przeczytaj artykuł do końca.
Jakie są właściwości zdrowotne curry?
Wyjątkowa kompozycja przypraw i jej lecznicze właściwości są znane nie od dziś. Ceniona jest także za swój intensywny głęboki smak. Jakie przyprawy wchodzą w skład curry?
Przeczytaj również: Do czego najbardziej pasuje curry?
Kurkuma – działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój komórek nowotworowych, ułatwia trawienie.
Pieprz czarny – ma właściwości odkażające, pomaga w niestrawności i wzdęciach.
Chili – przyspiesza metabolizm, zwiększa wchłanianie substancji odżywczych.
Cynamon – zawarte w nim przeciwutleniacze obniżają ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Imbir – poprawia krążenie, ma właściwości przeciwwirusowe.
Kmin rzymski – działa moczopędnie, łagodzi wzdęcia, wspomaga laktację.
Kolendra – działa rozkurczowo, przeciwgrzybiczo I przeciwzapalnie, a także obniża poziom złego cholesterolu.
Kardamon – działa przeciwwymiotnie, wspomaga trawienie, zapobiega powstawaniu wrzodów.
Gałka muszkatołowa – zmniejsza apetyt, stymuluje przepływ krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Papryka słodka – stabilizuje ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie.
Przyprawa curry pasuje do wielu składników. Świetnie smakuje z rybami i owocami morza, różnymi rodzajami mięsa, tofu, ryżem, mleczkiem kokosowym, a nawet owocami (bananami lub ananasami)!
Co to jest curry?
Wiemy już, że „curry” w potocznym rozumieniu rozmija się ze znaczeniem tego słowa w kulturze indyjskiej. W Indiach tym określeniem nazywa się liście niewielkiego wiecznie zielonego drzewa Murraya koenigii, które rośnie w południowych Indiach i na Sri Lance. Używa się je szczególnie chętnie w różnych potrawach kuchni południowoindyjskiej. Warto zapamiętać, że mieszanka przypraw, którą znamy na Zachodzie, nie jest oryginalnym produktem indyjskim.
Proste przepisy z wykorzystaniem curry
Biorąc pod uwagę liczne korzyści zdrowotne ze stosowania przyprawy i sosu curry, dobrym pomysłem jest znalezienie dla niej miejsca w naszej diecie. Wypróbuj te trzy proste przepisy.
Ogórki z curry
Przygotuj: 1,5 kg ogórków, 750 ml wody, ¾ szklanki octu, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki przyprawy curry, liście selera, gorczycę, cebulę.
Wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i curry, a następnie ją przestudź. Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Wyparz słoiki, na dno połóż po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułóż ciasno ogórki i zalej je zalewą. Pasteryzuj około 5 minut.
Kurczak curry
Przygotuj: 450 g piersi z kurczaka, 200 g jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, 6 płaskich łyżek przyprawy curry, sól
Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w kostkę. Posyp curry tak, aby przyprawa pokryła mięso. Włóż mięso do miski. Posiekaj czosnek i dołóż do kurczaka, a potem odstaw na ok. 10 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso, ale uważaj, żeby nie przypalić curry. Gdy poczujesz intensywny zapach przyprawy, wlej niewielką ilość wody. Przykryj i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie, a woda wyparuje. Zmniejsz gaz, zbierz resztkę płynu, który się wytopił z mięsa i wlej do pojemnika z jogurtem. Dzięki temu zapobiegniesz jego ścięciu się. Wlej jogurt do mięsa i dobrze wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, potrawa będzie gotowa.
Jak zrobić sos curry?
Przygotuj: cebulę, 5 łyżeczek curry, łyżeczkę oleju, łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, 250 g śmietany 18%
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj tak, aby nie dopuścić do zarumienienia cebuli. Następnie dodaj śmietankę, skrobię i przyprawę curry. Sos podgrzewaj na wolnym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Nie przestawaj go mieszać.
Sos curry możesz podawać z ryżem, krewetkami lub innymi owocami morza, grillowanymi warzywami bądź z ulubionym mięsem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana