Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie są korzyści ze spożywania białka sojowego?
Białko to najważniejszy materiał budulcowy naszego organizmu, który służy do odbudowy zużywających się tkanek, jak też bierze udział w wielu funkcjach naszego organizmu, jak np. syntezie hormonów, procesach trawiennych, a także pracy systemu odpornościowego. Białko musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem w odpowiednich ilościach, a jego niedobór może mieć poważne konsekwencje. Jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego jest białko sojowe. Jakie są jego główne zalety? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Czy białko sojowe to białko idealne?
Coraz większa popularność diety wegetariańskiej i wegańskiej sprawiła, że na naszych stołach coraz częściej pojawiają się produkty sojowe. Nie każdy jednak wie, że są one nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też i zdrowe! Jedną z przyczyn tak wielkiej popularności soi na całym świecie jest to, że stanowi ona niezwykle bogate źródło tego tak potrzebnego nam składnika odżywczego, jakim jest białko. Zawiera go najwięcej spośród wszystkich źródeł roślinnych, a dodatkowo jest to białko przyswajalne przez nasz organizm w 90 procentach! Jest tak, ponieważ białko sojowe zawiera komplet łatwostrawnych aminokwasów w proporcjach przypominających tzw. białko wzorcowe, czyli białko najlepiej odpowiadające zapotrzebowaniu organizmu człowieka. Co więcej, białko sojowe nie zawiera puryn, tzn. szkodliwych substancji, które m.in. utrudniają przyswajanie wapnia.
Dlaczego należy dbać o właściwą podaż białka w diecie?
O podaż białka powinni dbać wszyscy, a zwłaszcza sportowcy, dzieci i kobiety w ciąży. Te właśnie osoby powinny dostarczać swojemu organizmowi zwiększoną ilość białka. O ile bowiem przeciętnie potrzebujemy 0,8 g białka na kilogram masy ciała, wyżej wymienione grupy, jak też osoby z rozmaitymi chorobami, potrzebować będą więcej białka. Warto pamiętać, ze niedobory białka mają poważne konsekwencje, takie jak m.in.: ogólne osłabienie organizmu, niedożywienie czy problemy z koncentracją.
O dostarczanie odpowiedniej ilości białka powinni także dbać wegetarianie i weganie, wybierając łatwo przyswajalne źródła białka roślinnego, jak np. białko sojowe. Warto wiedzieć, że uprawa soi jest także możliwa w Polsce, dzięki czemu możemy cieszyć się korzyściami płynącymi ze spożywania tej rośliny pochodzącej z rodzimych upraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana