Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie są różnice między olejem rafinowanym a nierafinowanym?
Tłuszcze są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety i potrzebnym składnikiem odżywczym. Warto więc, świadomie wybierać oleje roślinne i odpowiednio je wykorzystywać w kuchni. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zachowają one wszelkie wartościowe składniki i odpowiedni smak. Czym różnią się oleje rafinowane od olejów rafinowanych?
Olej rafinowany i olej nierafinowany – czym się różnią?
Produkcja oleju składa się z kilku etapów. Olej możemy pozyskać na dwa różne sposoby, w zależności od których uzyskamy produkty ratyfikowane lub ratyfikowane.
Oleje rafinowane to takie, których oczyszczanie przeprowadza się z wykorzystaniem wysokich temperatur. Jest to zazwyczaj bardziej popularny i tańszy rodzaj tłuszczu. Proces rafinacji pozwala na oczyszczenie oleju z zanieczyszczeń oraz niektórych składników. Co więcej, podczas rafinowana, oleje zwiększają swoją zdatność do spożycia przez długi czas.
Oleje nierafinowane to natomiast produkty tłoczone na zimno. Dzięki temu charakteryzuje się on bogatym smakiem i wyczuwalnym aromatem roślin. Jednak ze względu na metodę tłoczenia, oleje nierafinowane nie zachowują tak długo swojej świeżości i zdatności do spożycia. Szybciej tracą cenne właściwości odżywcze i mają znacznie krótszą datę ważności.
Jaki olej wybrać?
Oba rodzaje olejów znajdują swoje zastosowanie w kuchni. Wybór zależy przede wszystkim od sposobu ich wykorzystania. Oleje rafinowane, które oferuje hurtownia ERJOX, doskonale sprawdzą się do smażenia oraz w potrawach poddawanych obróbce termicznej. Dzięki procesowi rafinowana, oleje stają się odporne na wysokie temperatury i nie tracą przy tym składników odżywczych.
Oleje nierafinowane nie powinny być wykorzystywane w wysokich temperaturach. Pod ich wpływem tracą swoje właściwości i smak. Co więcej, oleje nierafinowane narażone na światło oraz nadmierne ciepło, nie nadają się do spożycia po krótkim czasie. Tłuszcze nie poddane rafinacji najlepiej wykorzystywać na zimno. Będą one świetnym dodatkiem sałatek, surówek lub dressingów.
Wybierając oleje roślinne, warto zwrócić uwagę na proces ich tłoczenia. Dobór odpowiedniego tłuszczu będzie odpowiadał za wartości odżywcze posiłku oraz jego smak. Wysokiej jakości oleje, będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana