Jakie są właściwości owoców morza? Kto może, a kto nie powinien ich jeść?

Jakie są właściwości owoców morza? Kto może, a kto nie powinien ich jeść?

Krewetki, ośmiornice, ostrygi, homary i wiele innych - na myśl o owocach morza raczej się wzdrygasz czy od razu zaczynasz planować wykwintną kolację? Są trzy grupy ludzi: tacy, którzy za owocami morza nie przepadają, tacy, którzy ich nigdy nie próbowali oraz tacy, którzy je uwielbiają. Czy ich spożywanie jest korzystne dla zdrowia, czy raczej nie ma powodu, by po nie sięgać? Czytaj dalej i poznaj ich właściwości.

Jakie są rodzaje owoców morza?

Kraje śródziemnomorskie do perfekcji opanowały przyrządzanie owoców morza. W Polsce nie jest to tak popularne, dlatego nie dziwią pytania o to, które skorupiaki i mięczaki są jadalne albo jak je przygotowywać. Bez obaw, odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Do rodzajów owoców morza i jadalnych skorupiaków zaliczamy homary, kraby, langusty i krewetki. Na stołach pojawiają się także małże, czyli między innymi ostrygi, omułki czy przegrzebki. Trochę rzadziej przyrządzane są ślimaki oraz niektóre głowonogi (ośmiornice, kałamarnice).

Jak spożywanie owoców morza wpływa na nasze zdrowie?

Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na spożywanie owoców morza, należą one bowiem do jednych z najczęstszych alergenów. Nawet spożycie niewielkiej ich ilości przez osobę uczuloną może spowodować silną reakcję alergiczną, często nawet zagrażającą życiu, dlatego należy unikać jakiegokolwiek kontaktu z alergenem (skaleczenie o skorupkę czy pancerzyk skorupiaka również jest niebezpieczne).

Czy można jeść owoce morza w ciąży? Można, o ile lekarz prowadzący nie widzi przeciwwskazań. Warunkiem jest dobre ich przyrządzenie. Owoce morza spożywane przez kobiety ciężarne muszą być poddane obróbce termicznej. Nie wolno spożywać ich na surowo.

Osoby nieskarżące się na alergie pokarmowe bądź dnę moczanową mogą spożywać owoce morza bez obaw. Zawierają one bowiem cenne składniki mineralne takie jak jod, selen, żelazo, cynk czy magnez. Oprócz tego, są niezastąpione w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wzmacniają nasz układ odpornościowy i nerwowy.

Przepisy na pyszne owoce morza

Szybki makaron z owocami morza

Sprawdzi się wyśmienicie, gdy na przygotowanie obiadu masz zaledwie 20 minut.

Potrzebujesz: makaron tagliatelle (250g), opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza, pomidorki koktajlowe, ¾ szklanki krojonych pomidorów z puszki, masło lub oliwa do smażenia, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki, odrobina białego wina.

Mieszankę owoców morza rozmroź i osusz. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzej tłusz, dodaj pokrojony czosnek, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, białe wino. Po chwili zalej pomidorami z puszki. Gotuj do czas aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj owoce morza, przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Przypraw według uznania. Ugotowany makaron odcedź, rozłóż na talerze. Polej sosem pomidorowym z owocami morza i posyp natką pietruszki.

Wyśmienita paella z owocami morza

A może jesteś miłośnikiem kuchni hiszpańskiej? Paella marinara będzie strzałem w dziesiątkę! Przed rozpoczęciem warto jednak wiedzieć, że paella jest trudnym do przygotowania daniem, ale nie zrażaj się, jeśli coś pójdzie nie tak – w końcu trening czyni mistrza.

Potrzebujesz: cebulę, pomidora, 1/3 czerwonej papryki, ząbek czosnku, garść natki pietruszki, 350 g pokrojonych kalmarów, 6-8 dużych nieobranych krewetek, 12 omułek, 350 g ryżu, 120 ml oliwy, 1200 ml wywaru rybnego, sól.

Jak to zrobić?

Zmiksuj blenderem ręcznym cebulę, pomidora, paprykę, czosnek i natkę pietruszki. Dopraw solą. Na patelni rozgrzej 60 ml oliwy, podsmaż krewetki po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij krewetki i w ten sam sposób podsmaż kalmary. Do kalmarów dodaj zmiksowane warzywa i smaż, dopóki nie wyparuje cała woda. W innym garnku doprowadź wywar rybny do wrzenia. Zmniejsz ogień pod patelnią, wsyp ryż i wymieszaj z kalmarami, podsmaż chwilę. Wlej litr wywaru na patelnię. Ryż rozłóż równomiernie, a na brzegach połóż omułki. Po 10 minutach dołóż krewetki. Gotuj kolejne 10 minut, aż wywar trochę odparuje. Jeśli ryż nie jest jeszcze dogotowany, dolej pozostałą część bulionu. Kiedy ryż będzie al dente, wyłącz gaz. Smacznego! Możesz podawać z ćwiartkami cytryny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.