Artykuł sponsorowany

Kiedy można mówić o uboju z konieczności?

Kiedy można mówić o uboju z konieczności?

Uboju zwierząt można dokonać nie tylko w profesjonalnej ubojni. Istnieje też wiele przypadków, gdy procedura ta staje się konieczna ze względu na dobro zwierzęcia gospodarczego. Jest to tak zwany ubój z konieczności. Mimo iż polskie prawo jest w tej kwestii nieugięte, wyjątków od reguły jest wiele. Kiedy zatem można mówić o uboju zwierząt z konieczności? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Kiedy dokonuje się uboju z konieczności?

Ubój z konieczności to procedura stosowana, gdy zwierzę gospodarskie ulegnie poważnemu wypadkowi. Zanim jednak przystąpi się do tej czynności, należy wezwać lekarza weterynarii, który stwierdzi czy zwierzę może zostać poddane leczeniu, czy też musi zostać uśmiercone. Jeśli było w pełni zdrowe, lecz wypadek nie pozwala na jego dalszy chów może zostać poddane ubojowi z konieczności. Kolejno właściciel powinien skontaktować się z najniższą rzeźnią. Odbiorem tuszy zajmuje się między innymi Ubojnia w Starych Kobiałkach. Tutaj następuje dokładne badanie i ocena przydatności mięsa do spożycia. W przypadku uboju z konieczności niezwykle ważne są zarówno badania przed jak i poubojowe. Jeśli z jakiegoś powodu mięso nie będzie nadawało się do spożycia, tusza musi zostać zabezpieczona i zutylizowana. Świadectwo wystawione przez lekarza weterynarii zawiera wyniki tych badań, datę oraz przyczynę dokonania uboju.

Przepisy ponad wszystko

Pierwszą i najważniejszą zasadą dotyczącą uboju z konieczności jest fakt, że właściciel zwierzęcia, które zostało poszkodowane, nie może zrobić tego na własną rękę. Należy przede wszystkim powiadomić odpowiednie organy i jak najszybciej wezwać weterynarza, który stwierdzi czy osobnik faktycznie musi zostać uśmiercony. Zarówno ubój w rzeźni, jak i poza nią musi odbywać się według ściśle określonych zasad i kroków. Zwierzętom oszczędza się w ten sposób dodatkowego bólu i cierpienia. Ubój z konieczności przebiega następująco:

  • zwierzę jest ogłuszone przez osobę wykwalifikowaną,

  • następnie następuje ubój,

  • zwierzę musi się wykrwawić,

  • pod nadzorem weterynarza można usunąć i oznakować żołądek oraz jelita,

  • tuszę wraz z dokumentami należy przewieźć do rzeźni.

Podczas uboju z konieczności powinien być przez cały czas obecny weterynarz. Osoba ta musi wykonać wszelkie niezbędne badania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.