Lodowe ruloniki z Tajlandii – przygotuj je w swoim domu!

Lodowe ruloniki z Tajlandii – przygotuj je w swoim domu!

Deser lodowy wywodzący się z Tajlandii można już łatwo dostać w mniejszych i większych miastach, a zwłaszcza w kurortach wakacyjnych. Lody tajskie, bo o nich mowa, to trend, który od dziesięciu lat upowszechnia się za sprawą mediów społecznościowych. Z czego i jak robi się lody tajskie? Czy można je przygotować we własnym domu? Wszystkiego dowiesz się, czytając artykuł do końca.

Jak powstają lody tajskie?

Pierwszą i najważniejszą różnicą pomiędzy lodami tajskimi a tradycyjnymi jest to, że powstają one na oczach klienta. Co więcej, kompozycja smakowa również jest zależna w stu procentach od preferencji osoby zamawiającej.

Jak się je przygotowuje? Na zmrożoną płytę wylewa się bazę lodową oraz dodaje wybrane przez klienta składniki. Następnie masa jest rozdrabniana specjalnymi szpachelkami do momentu połączenia się składników, a potem równomiernie rozprowadzana po powierzchni płyty. Po mniej więcej minucie, kiedy lody już zamarzną, są one rolowane za pomocą szpachelek. Na koniec, w zależności od życzenia klienta, można dodać posypkę, polewę, świeże owoce bądź bitą śmietanę.

Ze względu na sposób przygotowania nie istnieje możliwość kupienia lodów tajskich w sklepie ani ich przechowywania, dlatego mamy pewność, że dostajemy świeży pełnowartościowy deser. Warto wiedzieć, że jest to deser spełniający wymagania osób wykluczających gluten, cukrzyków i wegan, ponieważ baza standardowo nie zawiera składników pochodzenia odzwierzęcego, a w razie życzenia osoby zamawiającej można przygotować bazę bezglutenową i bezcukrową.

Jak zrobić lody tajskie?

Chcesz przygotować lody tajskie w domu? Nie ma problemu!

Będziesz potrzebować: 120 g ulubionych owoców jagodowych np. malin albo truskawek, średniego banana, kilka listków mięty lub bazylii, 2 łyżki mleka, 200 ml śmietanki 30%, 2 płaskie łyżeczki cukru pudru.

Masz wszystkie składniki? Pora na przygotowanie deseru. Oto jak to zrobić krok po kroku.

Zestaw do robienia lodów tajskich nie jest niezbędny, wystarczy schłodzona blacha z piekarnika. Pamiętaj, żeby włożyć ją do zamrażalnika wystarczająco wcześnie, najlepiej 20 minut przed rozpoczęciem pracy.

Wybrane owoce pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj miętę/bazylię. Umieść oba składniki w misce i zasyp je cukrem pudrem, a potem dokładnie rozgnieć łyżką. Wlej śmietankę i mleko, dokładnie wymieszaj. Kiedy masa będzie jednolita, wylej ją na schłodzoną blachę i równomiernie rozprowadź. Poczekaj około minuty, a potem zacznij zeskrobywać lody szpachelką, tworząc ruloniki. Możesz je ułożyć w miseczce lub waflu. Deser możesz udekorować w dowolny sposób: listkami mięty, świeżymi owocami, piankami marshmallow, pokruszonymi herbatnikami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Ile kalorii mają lody tajskie?

Dobra wiadomość jest taka, że lody tajskie same w sobie nie są kalorycznym deserem. Wszystko zależy od tego, czym zdecydujemy się je udekorować. Dodatek bitej śmietany sprawi, że wartość energetyczna smakołyku będzie zdecydowanie wyższa niż gdybyśmy ułożyli na wierzchu kilka borówek amerykańskich. Jeśli zależy Ci, żeby obniżyć kaloryczność lodów tajskich tak bardzo jak to możliwe, dodaj mniejszą ilość śmietanki, a większą ilość mleka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.