Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Lody tajskie w cateringu na imprezie dla dzieci
Tradycyjne lody znajdują się wśród przysmaków, które są szczególnie lubiane przez dzieci. Deserem, który będzie smakował równie dobrze, a jednocześnie może być przygotowany „na żywo”, stając się dodatkową atrakcją imprezy, okazują się lody tajskie. Różnią się one od klasycznych zarówno swoją formą, jak i składem, są przy tym mniej kaloryczne i nadają się świetnie dla osób, które nie jedzą mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Czym są lody tajskie?
O powodzeniu organizowanej uroczystości lub spotkania decyduje nie tylko oprawa czy miejsce, w którym się odbywa, ale i podawane w trakcie potrawy. Firmy specjalizujące się w przygotowywaniu cateringu oferują wiele ciekawych i egzotycznych punktów menu, które mogą stać się wspaniałą atrakcją dla gości zaproszonych na każdą imprezę okolicznościową. W Wołominie warto zapoznać się z propozycjami Global Chefs, która specjalnie dla dzieci może przygotować tzw. lody tajskie. Przygotowuje się je z mleka kokosowego, do którego wprowadza się rozmaite dodatki, wykorzystując świeże miękkie owoce – zarówno rodzime np. maliny, truskawki czy borówkę albo brzoskwinie, jak i egzotyczne m.in. banany, dojrzałe mango lub liczi – a ponadto czekoladę, fragmenty ciast lub ciasteczek np. popularne Oreo, a także zioła lub przyprawy np. miętę, cynamon czy imbir. Co ważne, powstawanie lodów jest bardzo widowiskowe, ponieważ składniki muszą być dobrze rozdrobnione, a masa powinna być odpowiednio wymieszana. Na życzenie można przygotowywać też rozmaite wersje smakowe dla poszczególnych osób.
Przeczytaj również: Czym wyróżnia się dobry catering?
Jak powstają lody tajskie?
Do przygotowania lodów tajskich jest potrzebna specjalna płyta chłodnicza przypominająca patelnię. Na niej za pomocą metalowych szpatułek rozdrabnia się i miesza składniki, które następnie są zalewane mlekiem kokosowym, a całość rozprowadza się, tworząc rodzaj dość cienkiego naleśnika. Dzięki znacznemu wychłodzeniu podłoża, na którym się to odbywa, masa po chwili zaczyna zastygać. Pozwala to na zebranie jej płynnym ruchem wykonywanym szpatułką, co skutkuje powstaniem długiej i samoczynnie zwijającej się w rulonik porcji. Kilka ruloników jest umieszczanych w miseczce, a nierzadko dodatkowo ozdabianych owocami czy posypką. Global Chefs oferuje przygotowanie lodów tajskich na różnych imprezach plenerowych.
Przeczytaj również: W jakich sytuacjach sprawdzi się catering świąteczny?
Przeczytaj również: Dlaczego warto wybrać catering dla firm?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana