Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Majonez z chilli – idealna opcja dla wielbicieli ostrych smaków
Papryczka chilli to zbiorowe określenie papryczek, które w swoim składzie posiadają znaczne ilości kapsaicyny. To właśnie ona powoduje, że produkt staje się pikantny, ostry lub niemal palący. W daniach kuchni polskiej ostrość zwykle była na umiarkowanym lub niskim poziomie. Jednak rosnąca popularność papryczek chilli i ich prozdrowotne działanie wpłynęło na zwiększenie jej udziału jako przyprawy. Jednym z hitów jest majonez z chilli.
Czy majonez z chilli jest zdrowy?
Tradycyjny majonez przygotowywany jest z jajek, oleju roślinnego, musztardy i dodatków. To produkt bogaty w cholesterol i wysokotłuszczowy. Jest więc kaloryczny i niestety nie może się znaleźć w jadłospisie wegan. Połączenie tradycyjnego majonezu z chilli jest niezwykle smaczne, ale dostępne tylko dla wąskiej grupy konsumentów. Dlatego firma STARCK'S FOOD zajmująca się produkcją niskotłuszczowych majonezów wegańskich, postanowiła wprowadzić do swojej oferty również produkty z chilli. Taka propozycja to świetna opcja dla tych, którzy kochają ostrzejsze dania i dodatki, a chcą przy tym dbać o swoją linię i zdrowe odżywianie.
Czy papryczka chilli pasuje do majonezu?
Kanapki, przekąski, sosy, dipy czy marynaty – w każdej z wymienionych propozycji majonez z chilli może odgrywać kluczową rolę. Jego aksamitna konsystencja, bardzo niski poziom tłuszczu i niemal identyczny smak, co tradycyjnych majonezów sprawiają, że bardzo chętnie jest wybierany do tradycyjnych polskich dań. Co więcej, przygotowanie dań bazujących tylko na produktach roślinnych nie wyklucza sięgania po zdrowy majonez z chilli. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i roślinnych. Można go zastosować do porannych kanapek, dań obiadowych, ale też kolacji. Niska kaloryczność sprawia, że każda pora na jego spożycie jest odpowiednia. Majonez z chilli cechuje się również bardzo dobrą odpornością na ciepło. Nie trzeba go trzymać w lodówce, by nadal pozostawał przydatny do spożycia. Poza tym, po otwarciu można go jeszcze bez obaw spożywać przez 12 miesięcy. Dlatego świetnie nadaje się do użytku w domowej kuchni i na wyjazdach czy ogniskach. Dodatek chilli w wersji łagodniejszej i ostrzejszej zapewni dostosowany poziom pikanterii w Twoich daniach. Spróbuj!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana