Artykuł sponsorowany

Majonez z chilli – idealna opcja dla wielbicieli ostrych smaków

Majonez z chilli – idealna opcja dla wielbicieli ostrych smaków

Papryczka chilli to zbiorowe określenie papryczek, które w swoim składzie posiadają znaczne ilości kapsaicyny. To właśnie ona powoduje, że produkt staje się pikantny, ostry lub niemal palący. W daniach kuchni polskiej ostrość zwykle była na umiarkowanym lub niskim poziomie. Jednak rosnąca popularność papryczek chilli i ich prozdrowotne działanie wpłynęło na zwiększenie jej udziału jako przyprawy. Jednym z hitów jest majonez z chilli.

Czy majonez z chilli jest zdrowy?

Tradycyjny majonez przygotowywany jest z jajek, oleju roślinnego, musztardy i dodatków. To produkt bogaty w cholesterol i wysokotłuszczowy. Jest więc kaloryczny i niestety nie może się znaleźć w jadłospisie wegan. Połączenie tradycyjnego majonezu z chilli jest niezwykle smaczne, ale dostępne tylko dla wąskiej grupy konsumentów. Dlatego firma STARCK'S FOOD zajmująca się produkcją niskotłuszczowych majonezów wegańskich, postanowiła wprowadzić do swojej oferty również produkty z chilli. Taka propozycja to świetna opcja dla tych, którzy kochają ostrzejsze dania i dodatki, a chcą przy tym dbać o swoją linię i zdrowe odżywianie.

Czy papryczka chilli pasuje do majonezu?

Kanapki, przekąski, sosy, dipy czy marynaty – w każdej z wymienionych propozycji majonez z chilli może odgrywać kluczową rolę. Jego aksamitna konsystencja, bardzo niski poziom tłuszczu i niemal identyczny smak, co tradycyjnych majonezów sprawiają, że bardzo chętnie jest wybierany do tradycyjnych polskich dań. Co więcej, przygotowanie dań bazujących tylko na produktach roślinnych nie wyklucza sięgania po zdrowy majonez z chilli. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i roślinnych. Można go zastosować do porannych kanapek, dań obiadowych, ale też kolacji. Niska kaloryczność sprawia, że każda pora na jego spożycie jest odpowiednia. Majonez z chilli cechuje się również bardzo dobrą odpornością na ciepło. Nie trzeba go trzymać w lodówce, by nadal pozostawał przydatny do spożycia. Poza tym, po otwarciu można go jeszcze bez obaw spożywać przez 12 miesięcy. Dlatego świetnie nadaje się do użytku w domowej kuchni i na wyjazdach czy ogniskach. Dodatek chilli w wersji łagodniejszej i ostrzejszej zapewni dostosowany poziom pikanterii w Twoich daniach. Spróbuj!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.