Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Miód Drahimski, czyli specjalność regionu zachodniopomorskiego
Miody produkowane w lokalnych pasiekach to najlepszej jakości produkty tego typu. Są tworzone tradycyjnymi metodami, a dzięki temu są wolne od chemii i pełne smaku. Ich niektóre odmiany produkowane są w całej Polsce. Istnieją jednak odmiany lokalne, które można zakupić tylko w wybranym regionie. Przykładem takiego produktu jest miód drahimski, który jest dumą województwa zachodniopomorskiego.
Miód drahimski – duma regionu zachodniopomorskiego
Miód drahimski jest produkowany lokalnie w województwie zachodniopomorskim. Tworzony jest naturalnymi metodami przy wykorzystaniu specjalne receptury. Dzięki temu miód ten ma bardzo charakterystyczny smak. W 2006 roku produkt ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Natomiast w 2011 roku został uznany za Chroniony Obszar Geograficzny. W związku z tym pasieki, które chcą go wytwarzać, muszą posiadać specjalną licencję. Wszystkie etapy produkcji miodu drahimskiego muszą odbywać się na obszarze Pojezierza Drawskiego. Warto wiedzieć, że wszystkie miody, niezależnie przez kogo są produkowane, muszą mieć jednakową etykietę Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego.
Jakie są odmiany miodu drahimskiego?
Pierwszą odmianą tego typu miodu, jest miód wielokwiatowy. Ma on mocno wyczuwalny zapach wosku, jest aromatyczny i słodki. Drugim rodzajem miodu drahimskiego jest miód rzepakowy. Produkt ten jest polecany osobom zmagającymi się z problemami skórnymi czy chorobami wątroby. Natomiast miód lipowy znajduje zastosowanie w leczeniu chorób dróg oddechowych. Jest słodki ale jednocześnie intensywny. Dwa ostatnie miody zachodniopomorskie to miód gryczany i wrzosowy. Ten pierwszy ma charakterystyczną ciemną barwę. Jest pomocny przy chorobach serca czy anemii. Z kolei wrzosowy ma galaretowatą konsystencję i jest mdło słodki.
Miód drahimski, czyli regionalne dobro
Miód drahimski można kupić bezpośrednio u lokalnych pszczelarzy w regionie zachodniopomorskim np. w Pasiece Fujarskich, lub w internecie w sklepach online. Stosuj go jako dodatek do gofrów lub naleśników. Możesz także mieszać go z herbatą lub kawą dla uzyskania słodkiego smaku. Miody zachodniopomorskie doskonale sprawdzają się także jako dodatek wypieków takich jak ciasta, czy jako składnik sosów lub dressingów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana