Na czym polega fenomen pizzy neapolitańskiej? Sprawdź!

Na czym polega fenomen pizzy neapolitańskiej? Sprawdź!

Czy wiesz, że pizza neapolitańska jest produktem oryginalnym, wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO? Jak powinna wyglądać i smakować? Z jakich składników powinna powstawać? Czytaj dalej i poznaj ten niesamowity włoski wyrób lokalny od podszewki. Możesz też spróbować przyrządzić pizzę w stylu neapolitańskim w domu – na końcu artykułu znajdziesz sprawdzony przepis.

Prawdziwa pizza neapolitańska, czyli jaka?

W 1984 roku w Neapolu powstało Stowarzyszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy, którego celem jest promocja i ochrona wielowiekowej neapolitańskiej tradycji wytwarzania pizzy. Spisanie szczegółowej charakterystyki tego produktu lokalnego miało zapobiegać uprzemysłowieniu i komercjalizacji pizzy neapolitańskiej. Protokół autorstwa Antonio Pace, określający zasady powstawania tego wyrobu, obowiązuje pizzerie starające się o członkostwo w tym stowarzyszeniu do dziś.

W „dekalogu neapolitańskiej pizzy” znajdują się między innymi następujące zasady:

  1. Pizza może się nieco różnić w zależności od pizzerii, ponieważ jest wyrobem rzemieślniczym.

  2. Ciasto na pizzę neapolitańską przygotowuje się wyłącznie z 4 składników: wody, soli, drożdży i mąki. Następnie należy je zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin.

  3. Krążek ciasta jest formowany ręcznie. Dzięki temu powietrze przesuwa się od środka na zewnątrz, dzięki czemu brzeg pozostaje bardziej puszysty, a podczas pieczenia tworzy się chrupiąca skórka.

  4. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund, koniecznie w piecu opalanym drewnem.

  5. Pizza powinna mieć intensywny, ale zrównoważony smak. Aromat pieczonego chleba ma łączyć się z lekko kwaskowatym smakiem pomidora, wytrawną mozzarellą, świeżą bazylią oraz delikatnie pikantnym posmakiem oliwy i czosnku.

Jak wypieka się pizzę neapolitańską?

Nie tylko składniki i procedura wyrobu pizzy jest ważna. Jak wcześniej zostało wspomniane, koniecznością jest też autentyczny piec, który nie oddaje ciepła na zewnątrz. Łatwo rozgrzewa się on do temperatury nawet 500 stopni Celsjusza, dlatego pizza jest gotowa już w ciągu półtorej minuty! Piec do pizzy neapolitańskiej opalany jest tradycyjnie drewnem.

Przepis na wyśmienitą pizzę w stylu neapolitańskim

Potrzebujesz: 500 g mąki do pizzy typu 00, 330 ml wody, 2 g świeżych drożdży, 20 g soli

Do dużej miski wlej letnią wodę i dodaj drożdże. Mieszaj do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, a potem dodaj sól. Następnie dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj tak, aby powstała jednolita masa. Gotowe ciasto szczelnie przykryj i odstaw na około 24h w zacienione miejsce w temperaturze około 21 stopni. Po 24h wyciągnij ciasto i podziel na 3 mniej więcej równe porcje. Uformuj z nich kulki, a następnie odłóż jeszcze na około 2-3 h. Po tym czasie ciasto jest gotowe do pieczenia. Z kulki wyrób placek, posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż składniki (proponujemy mozzarellę, oliwki, szynkę parmeńską). Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Kiedy się nagrzeje, włóż pizzę i piecz około 4-5 minut.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.