Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze rodzaje serków góralskich

Najpopularniejsze rodzaje serków góralskich

Góralskie sery od lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród smakoszy z całej Polski, a nierzadko również z zagranicy. Tego typu wyroby swój niepowtarzalny smak i zapach zawdzięczają wyjątkowej, opracowanej przed wieloma laty recepturze, która z biegiem czasu uległa udoskonaleniu. Mieszkańcy Podhala oraz turyści przebywający w tych stronach mają do wyboru różne rodzaje góralskich serów. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat!

Podstawowe informacje o serach góralskich

Serki góralskie to specjały wyrabiane ze świeżego mleka krów wypasanych na górskich halach. Do niektórych tego typu produktów dodaje się mleko owcze dla wzbogacenia ich smaku. Omawiane specjały spełniają wszelkie wymagane normy jakościowe. Wytwarza się je z dbałością o zachowanie tradycji. W procesie produkcyjnym tych artykułów szczególną uwagę przykłada się do wykorzystywania wyłącznie naturalnych składników, bez dodatku żadnych szkodliwych konserwantów i barwników, a także sztucznych ulepszaczy smaku. To sprawia, że najwyższej klasy serki góralskie wykonywane na podpuszczce i moczone w solance  odznaczają się trwałością oraz lekką konsystencją.

Produkty przechowywane przez dłuższy czas w optymalnych warunkach nie ulegają zepsuciu. Po wyschnięciu można je zetrzeć. W takiej postaci doskonale nadają się do posypania rozmaitych dań. Pakowane hermetycznie artykuły w formie gałki dostępne są dla klientów przez cały rok. Można je nabyć w wersji wędzonej albo niewędzonej.

Typologia serków góralskich

Dla smakoszy serków góralskich przygotowano bogatą ofertę specjałów w bardzo atrakcyjnych cenach. Wśród tego rodzaju wyrobów regionalnych wymienia się najczęściej:

  • korbacze – wytwarzane z mleka krowiego, wędzone i niewędzone artykuły sprzedawane w formie nitek; wyróżnia je łagodny smak;

  • oscypki – sery owcze o wrzecionowatym kształcie i lekko kremowej barwie w środku wyrobu; malutkie oscypki nazywa się redykołkami;

  • gołki – artykuły sprzedawane przez takie firmy, jak Przetwórstwo Mleka Ryszard Smoleń, zwane też serkami gazdowskimi, wyrabiane z mleka krowiego; to wędzone produkty o delikatnym, niezbyt słonym smaku;

  • bryndze – wyrabiane z mleka krowiego i owczego; odznaczają się pikantnym i słonawym smakiem.

Na Podhalu można też delektować się bundzem, czyli twarogiem z mleka owczego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.