Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
O co chodzi w kuchni fusion? Jak to smakuje?
Lubisz eksperymentować czy wolisz raczej zachowawczy styl w większości dziedzin życia? A może miałeś okazję kiedyś spróbować dania, którego składniki pozornie do siebie nie pasowały? Niestandardowe połączenia mogą być naprawdę udane, trzeba tylko przeskoczyć psychiczne ograniczenia z tym związane i odważyć się spróbować! Przeczytaj artykuł, dowiedz się, jakie są główne założenia kuchni fusion.
Co to jest kuchnia fusion?
Na czym polega kuchnia fusion? Jest to sposób przygotowywania potraw w taki sposób, aby połączyć tradycyjne przepisy z różnych stron świata lub regionów, a nawet epok. W wyniku tego ma powstać zupełnie nowe danie, będące interpretacją przepisów składowych. Przyrządzanie potraw fusion wymaga dużej teoretycznej wiedzy na temat kuchni świata oraz ponadprzeciętnego wyczucia smaku, żeby danie było naprawdę udane.
Jak powstawała kuchnia w stylu fusion? W XIX wieku do Stanów Zjednoczonych przybywali i osiedlali się ludzie z różnych zakątków świata. Nic dziwnego, że kultury kulinarne wielu krajów uległy zmieszaniu, a w wyniku tego zaczęły powstawać zupełnie nowe dania, które łączyły różnorodne smaki w jednej potrawie. Największą popularność ten styl gotowania osiągnął w latach 90. XX wieku, jednak wciąż rozwija się on w wyniku ciągłych migracji ludności.
Kuchnia fusion – przykładowe przepisy
Chciałbyś poeksperymentować w kuchni, ale zupełnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Odkrywanie kuchni fusion to niesamowita przygoda. Zacznij od sprawdzonych przepisów, a potem wraz z doświadczeniem, poszukuj nowych smaków i autorskich rozwiązań.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z sosem sojowym
Potrzebujesz: 5 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 550 g mielonego mięsa wieprzowego, 450 g mielonego mięsa drobiowego, pół łyżeczki pieprzu mielonego, 1 drobno pokrojonej cebuli, 3 łyżeczki drobno pokrojonej kolendry, 3 jajka, oleju do smażenia.
Rozgrzej patelnię, wlej olej, podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać inne przyprawy, wedle upodobań. Gotową masę umieść w wyłożonej papierem do pieczenia foremce bądź brytfance.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę.
Gołąbki w czerwonym sosie curry
Potrzebujesz: 3 łyżki sosu ostrygowego, główkę małej, młodej kapusty, 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 3 łyżki ryżu jaśminowego, 2 cebule, jajko, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżkę soli
Do sosu: 5 łyżek mleczka kokosowego 7%, 4 łyżeczki czerwonej pasty curry, 500 ml passaty pomidorowej, 60 g koncentratu pomidorowego, sól, cukier, pieprz czarny do smaku, łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sparz kapustę w zagotowanej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy liście kapusty zaczną odchodzić, wyjmij ją i pozostaw do ostygnięcia. Wody nie wylewaj.
Do wody dodaj passatę pomidorową, koncentrat, pastę curry, a także skrobię ziemniaczaną. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj bądź zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem.
Posiekaj cebulę i podsmaż na złoty kolor.
Mięso umieść w misce. Dodaj jajko, ryż, przesmażoną wcześniej cebulę. Dopraw sosem ostrygowym i dokładnie wymieszaj.
Zawijaj mięso podzielone na porcje w liście kapusty. Gotowe gołąbki odkładaj do garnka wyłożonego liśćmi lub na blaszkę. Następnie wszystko zalej sosem i gotuj pod przykryciem lub piecz przez około półtorej godziny w 170 stopniach Celsjusza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana