Artykuł sponsorowany

Obiad w górskim stylu. Co zjeść?

Obiad w górskim stylu. Co zjeść?

Przemierzając szlaki turystyczne wokół Ustronia, warto znaleźć czas, aby poznać walory góralskiej kuchni. A jest co wybrać z bogatego dziedzictwa kulinarnego, z którego czerpią inspirację tutejsze restauracje i gospody. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się gdzie najlepiej zjeść obiad w górskim stylu i jakie potrawy wybrać, aby spróbować beskidzkich specjałów.

Dlaczego warto poznać beskidzką kuchnię?

Podróżowanie oprócz zwiedzania i kontaktu z przyrodą daje okazję poznawania regionalnych potraw. Dziedzictwo kulinarne jest bowiem świadectwem tradycji i kultury regionu. Znajomość lokalnej kuchni wzbogaca i rozwija, daje możliwość poznawania nowych potraw i niecodziennych smaków. Dlatego będąc w Beskidzie Śląskim, zaplanuj posiłek w dobrej regionalnej restauracji. Jedną z nich jest działająca od lat w Ustroniu Restauracja Na Skarpie, która organizuje także wesela z noclegiem w górach, imprezy firmowe i kolacje biznesowe.

Przeczytaj również: Gdzie dobrze zjeść w Krakowie?

Co warto zamówić w góralskiej restauracji?

Dobre restauracje i karczmy góralskie czerpią inspiracje z dawnych tradycji kulinarnych. Specjalizują się w daniach regionalnych, do których przygotowania używają produktów pochodzących od lokalnych rolników i hodowców. Każdy obiad warto rozpocząć od zakąski. Najbardziej charakterystyczna dla tutejszych lokali będzie przystawka z sera regionalnego z patelni i podanego z żurawiną lub swojski smalec z chlebem i ogórkiem kiszonym. Taki starter z pewnością zaostrzy apetyt na zupę i drugie dnie.

Zupy i dania główne w beskidzkiej restauracji regionalnej

Królem zup w tym regionie jest tradycyjny żur śląski serwowany w chlebie. Dużym powodzeniem cieszy się krem czosnkowy z grzankami i serem. Amatorzy bardziej klasycznych zup mogą delektować się rosołem lub pomidorową z makaronem albo flaczkami domowymi. Wśród dań głównych każdy smakosz znajdzie swoją ulubioną potrawę. O zawrót głowy przyprawia wybór różnego typu placków. Najciekawiej prezentują się placek bacy i diabelskie placki faszerowane schabem i papryką, zapiekane z serem. Na tradycyjnym beskidzkim stole nie może zabraknąć potraw z wieprzowiny (golonko, korytko żeberek, kotlet Boruty), z wołowiny (rolada śląska, stek z polędwicy) oraz z drobiu i dziczyzny. Góralska kuchnia także rybami stoi. Można więc zamówić smażonego pstrąga z tutejszych hodowli.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.