Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Obiad w górskim stylu. Co zjeść?
Przemierzając szlaki turystyczne wokół Ustronia, warto znaleźć czas, aby poznać walory góralskiej kuchni. A jest co wybrać z bogatego dziedzictwa kulinarnego, z którego czerpią inspirację tutejsze restauracje i gospody. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się gdzie najlepiej zjeść obiad w górskim stylu i jakie potrawy wybrać, aby spróbować beskidzkich specjałów.
Dlaczego warto poznać beskidzką kuchnię?
Podróżowanie oprócz zwiedzania i kontaktu z przyrodą daje okazję poznawania regionalnych potraw. Dziedzictwo kulinarne jest bowiem świadectwem tradycji i kultury regionu. Znajomość lokalnej kuchni wzbogaca i rozwija, daje możliwość poznawania nowych potraw i niecodziennych smaków. Dlatego będąc w Beskidzie Śląskim, zaplanuj posiłek w dobrej regionalnej restauracji. Jedną z nich jest działająca od lat w Ustroniu Restauracja Na Skarpie, która organizuje także wesela z noclegiem w górach, imprezy firmowe i kolacje biznesowe.
Przeczytaj również: Gdzie dobrze zjeść w Krakowie?
Co warto zamówić w góralskiej restauracji?
Dobre restauracje i karczmy góralskie czerpią inspiracje z dawnych tradycji kulinarnych. Specjalizują się w daniach regionalnych, do których przygotowania używają produktów pochodzących od lokalnych rolników i hodowców. Każdy obiad warto rozpocząć od zakąski. Najbardziej charakterystyczna dla tutejszych lokali będzie przystawka z sera regionalnego z patelni i podanego z żurawiną lub swojski smalec z chlebem i ogórkiem kiszonym. Taki starter z pewnością zaostrzy apetyt na zupę i drugie dnie.
Zupy i dania główne w beskidzkiej restauracji regionalnej
Królem zup w tym regionie jest tradycyjny żur śląski serwowany w chlebie. Dużym powodzeniem cieszy się krem czosnkowy z grzankami i serem. Amatorzy bardziej klasycznych zup mogą delektować się rosołem lub pomidorową z makaronem albo flaczkami domowymi. Wśród dań głównych każdy smakosz znajdzie swoją ulubioną potrawę. O zawrót głowy przyprawia wybór różnego typu placków. Najciekawiej prezentują się placek bacy i diabelskie placki faszerowane schabem i papryką, zapiekane z serem. Na tradycyjnym beskidzkim stole nie może zabraknąć potraw z wieprzowiny (golonko, korytko żeberek, kotlet Boruty), z wołowiny (rolada śląska, stek z polędwicy) oraz z drobiu i dziczyzny. Góralska kuchnia także rybami stoi. Można więc zamówić smażonego pstrąga z tutejszych hodowli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana