Artykuł sponsorowany

Olej z czarnuszki. Właściwości i zastosowania

Olej z czarnuszki. Właściwości i zastosowania

W ostatnich latach olej z czarnuszki cieszy się coraz większą popularnością. Wynika to z długiej listy jego zalet. Te małe, niepozorne ziarenka w rzeczywistości są prawdziwą bombą witaminową. Z nich powstaje olej. Może być stosowany przez dorosłych i dzieci. Choć jego smak jest bardzo wyrazisty i ostry, przez co jedni go lubią, a inni nienawidzą – naprawdę warto z niego korzystać. Jakie ma właściwości oraz jak można stosować olej z czarnuszki? Odpowiadamy.

Czym jest olej z czarnuszki?

Zanim dowiesz się czym jest olej z czarnuszki, warto wiedzieć czym jest czarnuszka. Czarnuszka, inaczej nazywana czarnuszką siewną, kminem czarnym lub kolendrą siewną, to roślina naturalnie występująca w Azji Zachodniej i Europie Wschodniej. W Polsce również jest uprawiana, ale na niewielką skalę. Czarnuszka ma niebieskie lub białe kwiaty i rodzi maleńkie, czarne ziarenka. To właśnie w nich tkwi cała magia. Znajduje się w nich wiele cennych substancji. Z tłoczenia nasion powstaje olej z czarnuszki.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki doceniany jest za swoje właściwości. Już w starożytnym Egipcie uznany był za leczniczy eliksir i był nazywany złotem faraonów. W jego składzie aż 60% to kwas omega-6 i 25% kwasu omega-9. Ponadto, zawiera mnóstwo cennych przeciwutleniaczy, witaminę E, beta-karoten, sterole i biotynę. To wszystko sprawia, że ma wielokierunkowe spektrum działania. Jak tłumaczy specjalista z firmy AleOlej: Olej z czarnuszki ma długą listę właściwości. To właśnie ona sprawia, że jest tak chętnie stosowany. Wśród nich warto wymienić przede wszystkim działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz ogólną, subiektywnie odczuwaną, poprawę samopoczucia. Ponadto, zawarte w niej witaminy wspomagają funkcję poznawcze i wspomagają leczenie zapalenia wątroby typu C.

Zastosowanie oleju z czarnuszki

Zastosowanie oleju z czarnuszki jest bardzo szerokie. Może być stosowany w kosmetycznie na skórę lub włosy, jednak najczęściej wykorzystywany jest jako olej spożywczy. Ma głęboki, bardzo intensywny, lekko gorzkawy, a przy tym nieco korzenny smak. Można go spożywać na surowo łyżeczką lub jako dodatek do potraw bez poddawania obróbce termicznej, np. skrapiając potrawę, jako dodatek do sałatki, zupy czy sosu.

Należy go stosować w niewielkich ilościach:

  • dorośli w ilości 1-2 łyżki dziennie,

  • dzieci w wieku 7-12 lat – 1 łyżeczkę dziennie,

  • dzieci w wieku 4-6 lat – ½ łyżeczki dziennie,

  • dzieci w wieku 1-3 lat – 1-2 krople 3 razy dziennie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.