Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Po czym rozpoznać ziemniaki dobre jakościowo?
Ziemniaki dobrej jakości sprawiają, że zwykłe potrawy takie jak sałatki, puree, kluski śląskie smakują wyraziście. Jednak wybór tych, które faktycznie zachwycą kubki smakowe, nie jest prosty. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? O jakiej klasyfikacji warto pamiętać? Podpowiadamy, jak sprawić, by zakupy były bardziej świadome i przekładały się na wyjątkowe doznania kulinarne.
Wybór ziemniaków dobrej jakości — zwróć uwagę na oznaczenia
Niektórzy uważają, że ziemniak to ziemniak. Jednak nie jest to prawda. Odmiany różnią się od siebie ze względu na zawartość skrobi, poziom wilgotności. Wyróżnia się następujące typy:
typ A – jest nazywany sałatkowym, zawiera dużą ilość wody, a przy tym niewiele skrobi. Dzięki temu nie rozpada się podczas gotowania. Doskonale sprawdza się do sałatek i innych przekąsek podawanych na zimno. Przykładowe odmiany ziemniaków to Albina, Cykada;
typ B – określa się go mianem uniwersalnego, ogólnoużytkowego. Podczas gotowania ziemniak się nie rozpada, ale staje się kruchy, z kolei podczas pieczenia mięknie w środku, a na zewnątrz pozostaje chrupiący. Odmiany takie jak Malwa, Oda są idealna do przygotowania frytek, zup warzywnych;
typ C – zawiera największą ilość skrobi, przez co szybko się rozpada. Karol czy Mila sprawdzają się do przygotowania klusek, kopytek, placków.
Istnieją również typy pośrednie. Jeśli chcesz wybrać dobrej jakości ziemniaki, zwrócić uwagę na to, do czego chcesz ich użyć.
Kraj pochodzenia ziemniaka
Ważnym czynnikiem jest również kraj pochodzenia ziemniaka. Wiele sklepów wprowadza Klientów w błąd w tym kontekście, używając nieodpowiednich oznaczeń. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz dobrej jakości ziemniaki z Polski i wspierasz polski patriotyzm konsumencki, sprawdź, czy na pewno nie są to ziemniaki np. z Grecji.
Ziemniaki dobrej jakości od odpowiedzialnego producenta
Na jakość ziemniaków zdecydowanie wpływa ich producent. Jeśli chcesz mieć pewność, że będą smaczne, wybierz odpowiedzialnego rolnika, jak np. Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk. Sprawdź, w jaki sposób odbywa się uprawa i jakie technologie są stosowane w jej trakcie. Dobrej jakości ziemniaki są odpowiednio nawadniane, zbierane na konkretnym etapie rozwoju i testowane m.in. na zawartość pozostałości pestycydów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana