adult content warning

Strona dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat?

Artykuł sponsorowany

Rodzaje słodu jęczmiennego stosowane w piwowarstwie

Rodzaje słodu jęczmiennego stosowane w piwowarstwie

Jednym z najważniejszych składników piwa – wbrew powszechnej opinii – nie  jest chmiel, a słód jęczmienny. To od niego zależą takie cechy jak smak, aromat czy kolor tego trunku. Jego zadaniem jest dostarczenie skrobi, która w procesie warzenia przekształcana jest w cukry fermentujące. Nie każdy gatunek tej rośliny nadaje się jednak do produkcji piwa. Jakie rodzaje słodu jęczmiennego stosowane są w piwowarstwie ? Podpowiadamy. 

Słód pilzneński 

Jednym z podstawowych słodów wykorzystywanych zwłaszcza do produkcji piw dolnej fermentacji, czyli lagerów jest słód pilzneński. Czasami stosowany jest on także do wytwarzania trunków górnej fermentacji. Ten słód jęczmienny cechuje się charakterystyczną jasną barwą, nieprzekraczającą 5EBCA, a także wysoką aktywnością enzymatyczną. Może on stanowić 100% zasypu podczas zacierania. Produkuje się go z jęczmienia dwurzędowego o  niskiej zawartości białka.

Słód Pale Ale 

Słód Pale Ale to nieco ciemniejszy od pilzneńskiego słód angielski, który wykorzystywany jest do produkcji piw górnej fermentacji o brytyjskim rodowodzie, takich jak porter, IPA, stout, mild. On również może stanowić do 100% zasypu, ale ze względu na niższą aktywność wymaga dłuższego zacierania.

Słód Mild

Jak sama nazwa wskazuje słód mild jest łagodny. Jest też ciemniejszy niż Pale Ale i stosowany głównie w piwach brytyjskich. Nadaje im charakterystycznego ciasteczkowego smaku i  bursztynowego koloru.

Słód wiedeński 

Słód wiedeński jest ciemniejszy od słodu pilzneńskiego i podobny do Pale Ale, lecz suszy się go w niższej temperaturze. Ma intensywny aromat przypominający chleb tostowy. Wykorzystywany jest głównie w lagerach w stylu wiedeńskim, a także piwach marcowych. Stosowany jest po to, aby uzyskać większą głębię smaku i charakterystyczną barwę tego trunku. 

Słód monachijski 

Ten typ słodu zazwyczaj stosowany jest w połączeniu z innymi rodzajami zasypu. Ze względu na to, że jest suszony w wysokich temperaturach, ma wysoki poziom melanoidyn, które nadają piwu charakterystyczny bursztynowy kolor. Dlatego producent piwa regionalnego Pilsvar wykorzystuje go w wersji jasnej i ciemnej. W tym pierwszym przypadku może stanowić 100% zsypu, w drugim jedynie 60%. Cechuje się również mniejszą aktywnością enzymatyczną, więc potrzebuję dłuższego procesu scukrzania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.