Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Rodzaje słodu jęczmiennego stosowane w piwowarstwie
Jednym z najważniejszych składników piwa – wbrew powszechnej opinii – nie jest chmiel, a słód jęczmienny. To od niego zależą takie cechy jak smak, aromat czy kolor tego trunku. Jego zadaniem jest dostarczenie skrobi, która w procesie warzenia przekształcana jest w cukry fermentujące. Nie każdy gatunek tej rośliny nadaje się jednak do produkcji piwa. Jakie rodzaje słodu jęczmiennego stosowane są w piwowarstwie ? Podpowiadamy.
Słód pilzneński
Jednym z podstawowych słodów wykorzystywanych zwłaszcza do produkcji piw dolnej fermentacji, czyli lagerów jest słód pilzneński. Czasami stosowany jest on także do wytwarzania trunków górnej fermentacji. Ten słód jęczmienny cechuje się charakterystyczną jasną barwą, nieprzekraczającą 5EBCA, a także wysoką aktywnością enzymatyczną. Może on stanowić 100% zasypu podczas zacierania. Produkuje się go z jęczmienia dwurzędowego o niskiej zawartości białka.
Słód Pale Ale
Słód Pale Ale to nieco ciemniejszy od pilzneńskiego słód angielski, który wykorzystywany jest do produkcji piw górnej fermentacji o brytyjskim rodowodzie, takich jak porter, IPA, stout, mild. On również może stanowić do 100% zasypu, ale ze względu na niższą aktywność wymaga dłuższego zacierania.
Słód Mild
Jak sama nazwa wskazuje słód mild jest łagodny. Jest też ciemniejszy niż Pale Ale i stosowany głównie w piwach brytyjskich. Nadaje im charakterystycznego ciasteczkowego smaku i bursztynowego koloru.
Słód wiedeński
Słód wiedeński jest ciemniejszy od słodu pilzneńskiego i podobny do Pale Ale, lecz suszy się go w niższej temperaturze. Ma intensywny aromat przypominający chleb tostowy. Wykorzystywany jest głównie w lagerach w stylu wiedeńskim, a także piwach marcowych. Stosowany jest po to, aby uzyskać większą głębię smaku i charakterystyczną barwę tego trunku.
Słód monachijski
Ten typ słodu zazwyczaj stosowany jest w połączeniu z innymi rodzajami zasypu. Ze względu na to, że jest suszony w wysokich temperaturach, ma wysoki poziom melanoidyn, które nadają piwu charakterystyczny bursztynowy kolor. Dlatego producent piwa regionalnego Pilsvar wykorzystuje go w wersji jasnej i ciemnej. W tym pierwszym przypadku może stanowić 100% zsypu, w drugim jedynie 60%. Cechuje się również mniejszą aktywnością enzymatyczną, więc potrzebuję dłuższego procesu scukrzania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana