Artykuł sponsorowany

Sery typu włoskiego. Charakterystyka

Sery typu włoskiego. Charakterystyka

Parmezan, mozzarella, scamorza – to przykłady słynnych serów włoskich. Nie są to jednak „sery typu włoskiego”. Pod tym określeniem kryje się bowiem bardzo konkretny rodzaj serów produkowanych z serwatki, jaka pozostaje z wyrobu serów podpuszczkowych. Sztandarowym przykładem takiego sera jest ricotta o miękkiej konsystencji i delikatnym smaku.

Sery podpuszczkowe, takie jak wspomniany na wstępie parmezan, powstają z mleka, do którego dodaje się podpuszczkę cielęcą. Mleko jest podgrzewane w kadzi, aż do pojawienia się grudek, które wyławia się i z których formuje się ser. Serwatka, czyli to, co w kadzi pozostaje, nie powinno być jednak traktowane jako odpad. Zawiera przecież wiele substancji odżywczych nadających się do wykorzystania.

Najlepiej wykorzystać serwatkę do stworzenia z niej sera typu włoskiego – mówi przedstawiciel sklepu z włoskimi produktami spożywczymi Renik.pl.

Jak to zrobić? Trzeba ponownie ją podgrzać, dodać do niej mleko oraz sól, a potem ją zakwasić, coraz mocniej podgotowując. To właśnie od tego wzięła się nazwa najsłynniejszego sera typu włoskiego, ricotty, oznaczająca coś przegotowanego.  Warto dodać, że ten sposób produkcji serów znany jest od starożytności, a przed wiekami słynęła z niego przede wszystkim Sycylia.

Do czego najlepiej nadaje się ricotta?

W średniowieczu ten „przegotowany serek” upowszechnił się na południu Italii, a w kolejnych stuleciach zaczęto postrzegać go jako kulinarny specjał, stanowiący składnik coraz to nowych dań. Dzięki kremowej konsystencji włoski ser ricotta doskonale łączy się z makaronami, nadaje się też na pizzę. A jedną ze sztandarowych potraw  przyrządzanych z wykorzystaniem tego sera typu włoskiego jest penne ze szpinakiem i ricottą.

Ricottę dodamy do sałatek i omletów albo zrobimy z niej farsz do naleśników – zarówno słodkich, jak i wytrawnych, na co pozwala delikatny smak sera typu włoskiego. Ricottę wykorzystać więc można również do przygotowywania deserów, takich jak serniki i ciasta wielkanocne. I oczywiście – cannoli! Na bazie ricotty powstaje wyśmienite nadzienie do tych kruchych, sycylijskich rurek. Ale prawda jest taka, że ser ten najczęściej spożywany jest po prostu ze świeżym pieczywem. Niczego więcej mu nie trzeba!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.