Artykuł sponsorowany

Walory odżwycze samopszy

Walory odżwycze samopszy

Pod nie wszystkim znaną nazwą samopszy ukrywa się nic innego, jak dawna odmiana pszenicy, która uprawiana była już około 7 tysięcy lat p.n.e. Jakie są zatem właściwości odżywcze tego prastarego zboża i dlaczego warto się nim zainteresować? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, czytaj dalej ten artykuł.

Samopsza – daleka krewna pszenicy o wyjątkowych właściwościach

Samopsza to niezwykle ciekawe zboże z długą historią uprawy, które ostatnio zyskuje na popularności. I słusznie, ponieważ posiada ona szczególne wartości odżywcze, które czynią z niej tzw. żywność funkcjonalną. Nie tylko bowiem zawiera o połowę więcej białka niż pszenica, lecz także dużą jego  część stanowią tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy sobie dostarczać razem z pożywieniem. Co więcej, samopsza zawiera ogromną ilość mikro i makroelementów, w tym : żelaza, cynku, magnezu i manganu. Do tego  bogata jest także w karotenoidy, takie jak: luteina i zeaksantyna, które są szczególnie ważne dla prawidłowego widzenia, zapobiegając chorobom plamki żółtej i chroniąc oczy przed chorobami spowodowanymi szkodliwym promieniowaniem UV. Jej spożywanie korzystnie wpływa również na pracę układu nerwowego, pokarmowego, jak też układu krążenia, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory czy choroby serca.

Co ciekawe, mimo iż samopsza zawiera gluten, jego skład różni się od tego, który znajduje się w pszenicy. Jest on bowiem dużo lepiej przyswajalny i najmniej alergizujący, dlatego nawet osoby ze słabą tolerancją glutenu mogą rozważyć jego spożywanie, biorąc pod uwagę, jak wiele można zyskać włączając do diety samopszę.

Gdzie kupić produkty z samopszy?

Produkty z samopszy możemy zakupić m.in. w sklepie internetowym Diogra. Do wyboru mamy zarówno mąkę, jak i otręby oraz ziarno samopszy. Z mąki takiej można upiec pyszny chleb o charakterystycznym orzechowym smaku, natomiast otręby można stosować jako posypkę, jak też mieszać z jogurtem itp. Ziarno samopszy można z kolei m.in. po ugotowaniu dodawać do sałatek lub deserów. Z pewnością warto dać szansę samopszy i wykorzystać ją w naszej codziennej diecie, aby wspomóc zdrowie i dostarczyć organizmowi bogactwa składników odżywczych, jak też w przypadku diet wysokobiałkowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.