Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Za co lubimy wędliny drobiowe?

W Polsce lubimy wędliny drobiowe przede wszystkim ze względu na wyśmienity smak. Z roku na rok asortyment tych wyrobów jest większy i konsumenci mają w czym wybierać. Ci bardziej świadomi wiedzą jednak, że mięso drobiowe to nie tylko smak, ale też wiele zdrowych składników odżywczych, z białkiem na czele. Czy to również ma wpływ na rosnącą popularność wędlin z drobiu?
Jakie są właściwości odżywcze mięsa drobiowego?
Mięso drobiowe, czyli mięso kury, gęsi, indyka i kaczki, ma w polskiej kuchni długą tradycję ze względu na swoje liczne zalety. Jest smaczne, bogate w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, w tym cynk, magnez i potas. Zawiera mniej tłuszczu niż inne gatunki mięsa, dzięki czemu jest delikatne i lekkostrawne. Niską zawartość tłuszczu i małą kaloryczność mięsa drobiowego (zwłaszcza w porównaniu z mięsem wieprzowym) szczególnie cenią sobie sportowcy i osoby pragnące zachować szczupłą sylwetkę oraz kondycję całego organizmu. Bogactwo składników odżywczych decyduje też o tym, że mięsa i wędliny drobiowe uznawane są przez ekspertów żywienia za cenny składnik zbilansowanej diety, zapewniającej prawidłowy rozwój dzieci – są także rekomendowane seniorom i rekonwalescentom.
Walory smakowe wędlin z mięsa drobiowego
Wiedząc już jak zdrowe i potrzebne nam składniki zawiera mięso drobiowe w każdej postaci, możemy skupić się na jego doskonałych walorach smakowych – drób pieczony, duszony czy smażony jest wyborny i często gości na naszych stołach. Dotyczy to również wędlin drobiowych, wędzonych, parzonych i gotowanych, wśród których słynne są już szynki z piersi indyka czy kurczaka, których wspaniały smak i aromat idą w parze z delikatną kruchością. Jednak niezależnie od tego, jaki rodzaj wędlin wybierzemy, warto postawić na jakość i skorzystać z oferty doświadczonych producentów, takich jak np. Hurt Mięs, których produkty będą zawsze świeże i wolne od szkodliwych substancji. Gwarantują oni wyroby z najlepszego mięsa drobiowego, przygotowane według sprawdzonych receptur.
Reasumując, możemy stwierdzić, że uznanie dietetyków potwierdzone jest wyborem konsumentów, dzięki czemu wędliny drobiowe od kliku lat zasłużenie znajdują się wśród najchętniej kupowanych w Polsce przetworów mięsnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana