Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Ziemniaki prosto z pieca jako alternatywa dla frytek

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Odpowiednio przyrządzone bulwy rozmaitych odmian i gatunków wchodzą w skład różnych potraw zarówno tych spożywanych na co dzień, jak i bardziej wykwintnych dań. Obecnie ogromną popularnością wśród smakoszy kartofli cieszą się produkty pieczone w piekarniku, które stanowią doskonałą alternatywę dla frytek. Chcesz dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje? Koniecznie przeczytaj artykuł.
Jak najczęściej przyrządza się ziemniaki?
Kartofle należą do warzyw, które nie mogą być spożywane w postaci surowej. Wymagają one obróbki termicznej. Najczęściej spożywa się je w formie gotowanej – wówczas stanowią składnik różnego rodzaju zup, dań obiadowych oraz sałatek. Ze zgniecionych, umiejętnie przyprawionych bulw można również stworzyć pyszne ziemniaczane puree. Miłośnicy dań z kartofli zazwyczaj gustują również w takich potrawach, jak frytki oraz ziemniaki z pieca z Bielska-Białej. W obu przypadkach warzywa kroi się na mniejsze lub większe kawałki w kształcie np. słupka, łódeczki albo półkola. Smażone i pieczone frytki doskonale sprawdzają się jako samodzielne dania. Można je również z powodzeniem wykorzystać jako smaczny dodatek do tortilli, wrapów czy burgerów. Z myślą o smakoszach ziemniaczanych potraw produkuje się także chipsy dostępne w różnych sklepach spożywczych. W celu delektowania się walorami smakowymi kartofli w tej formie warto pomyśleć o ich samodzielnym przygotowaniu. Domowe chipsy nie zawierają żadnych sztucznych dodatków ani nadmiaru soli.
Jak przygotować ziemniaki w piekarniku?
Pieczone frytki wyróżnia łatwość przygotowywania. Wystarczy umyć i obrać ziemniaki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki o dowolnym kształcie. Po dokładnym osuszeniu każdej cząstki za pomocą papierowego ręcznika można doprawić je różnymi przyprawami (np. czosnkiem, chili, majerankiem), a następnie włożyć do pieca. Do obróbki termicznej takich potraw najlepiej wykorzystywać wysokiej jakości sprzęt, umożliwiający automatyczne ustawienie optymalnej temperatury pieczenia. Ziemniaki przygotowywane w piekarniku serwowane w takich miejscach, jak Food Truck z Bielska-Białej Chefs on Wheels, mają wiele zalet. W porównaniu do smażonych frytek zawierają mniej tłuszczu. Są natomiast źródłem wapnia, potasu i witaminy C.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana