Artykuły z kategorii: Przetwórnie spożywcze
Z naszych tekstów poradnikowych dowiesz się, jak funkcjonują przetwórnie spożywcze. Jakie składniki i dodatki stosuje się do lodów i jakich używa się do ich produkcji maszyn? Poznaj rodzaje mleka. Dlaczego warto jeść pieczarki i jajka oraz jakie mają właściwości zdrowotne? Sprawdź, dlaczego opłaca się korzystać z usług producentów i hurtowni mięsa. Z jakich akcesoriów i komponentów do mięsa się najczęściej korzysta? Odpowiadamy!
-
Jak działają wózki wędzarnicze?
Wózki wędzarnicze to specjalistyczne urządzenia, które pozwalają na wędzenie żywności w kontrolowanym środowisku. W tym artykule przedstawimy charakterystykę wózków wędzarniczych, zasady ich...
-
Jakie potrawy można przyrządzić z podgrzybków suszonych?
Podgrzybki, znane również jako podgrzybki brązowe, są jednymi z najbardziej popularnych grzybów w polskiej kuchni. Suszone podgrzybki to prawdziwy skarb, który można wykorzystać do przygotowania...
-
Jakie są różnice między olejem rafinowanym a nierafinowanym?
Tłuszcze są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety i potrzebnym składnikiem odżywczym. Warto więc, świadomie wybierać oleje roślinne i odpowiednio je wykorzystywać w kuchni. Dzięki temu będziemy...
-
Jakie zalety mają naturalne herbaty owocowe?
Naturalne herbaty owocowe zdobywają coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Dzięki swoim wyjątkowym smakom i właściwościom prozdrowotnym, stają się idealnym napojem na każdą...
-
Oliwa z oliwek i jej zastosowania
Oliwa z oliwek to jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów roślinnych, który od wieków jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości i wszechstronne zastosowanie. Wykorzystywana zarówno w kuchni,...
-
Zakup vs. wynajem maszyny do lodów
Podstawowym wyposażeniem każdej lodziarni, cukierni i kawiarni oferujących zimne przekąski, jest maszyna do lodów. To m.in. odpowiedni automat do lodów warunkuje osiągnięcie idealnej konsystencji i...
-
10+ pomysłów na dania z pieczarkami w roli głównej
Trzeba przyznać, że pieczarki to grzyby często niedoceniane. Czy słusznie? Może jednak warto zrobić dla nich miejsce w naszej codziennej diecie? Ich walory smakowe co prawda nie należą do...
-
Badania sanepidowskie a bezpieczeństwo żywności. Jak zapewnić higienę w gastronomii?
Bezpieczeństwo żywności to kluczowy aspekt w branży gastronomicznej. Ma on wpływ nie tylko na zdrowie klientów prowadzonego lokalu gastronomicznego, ale także na ich zadowolenie. Właściciele...
-
Czym się różni klipsownica automatyczna od półautomatycznej?
Higiena produkcji w przetwórstwie spożywczym jest na tyle ważna, że wymaga nowoczesnych metod pakowania. Stąd potrzeba stosowania urządzeń spełniających najwyższe standardy sanitarne. Mowa o...
-
Dlaczego owoce w hurtowniach są tańsze?
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego owoce kupowane w hurtowniach są zdecydowanie tańsze niż te dostępne w sklepach detalicznych? Wiele osób zauważa tę różnicę cenową, ale nie wszyscy zdają...
-
Do czego służy dzielarko zaokrąglarka?
Dzielarko zaokrąglarka to maszyna, która stała się nieodłącznym elementem wyposażenia każdej nowoczesnej piekarni. Jej głównym zadaniem jest automatyczne dzielenie ciasta na porcje o równym ciężarze...
-
Jak jajka wpływają na organizm? Czy warto je jeść?
Jajka to jeden z najbardziej odżywczych składników — to jest niezaprzeczalny fakt. I choć kiedyś mówiło się, że jajka zawierają duże ilości cholesterolu, dziś wiadomo, że to nieprawda. Obecnie można...